cojemy.pl > Owoce > Pomarańcza > Przepisy na potrawy > Strona numer 7

Przepisy z pomarańczami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu
Agrest Ananas Anyż Arbuz Avocado (awokado) Bakalie Banany Borówki Brzoskwinie Cytryna Czereśnie Daktyle Figi Granat Grejpfrut Gruszki Jabłka Jagody Kapary Kasztan jadalny Kiwi Kokos Limonka (limetka) Mak Maliny i jeżyny Mandarynki Mango Marakuja Melon Migdały Morele Oliwki Orzechy Papaja Pigwa Pistacje Pomarańcza Porzeczki Rabarbar Rodzynki Róży dzikiej owoc Sezam (ziarna sezamu) Słonecznik Truskawki i poziomki Winogrona Wiśnie Śliwki Żurawina
Ciasta z pomarańczami Dania główne z pomarańczami Dania na grilla z pomarańczami Dania rybne z pomarańczami Desery z pomarańczami Drinki i koktajle alkoholowe z pomarańczami Koktajle bezalkoholowe z pomarańczami Kolacje z pomarańczami Napoje z pomarańczami Przekąski lub przystawki z pomarańczami Przetwory z pomarańczami Sałatki lub surówki z pomarańczami Sosy z pomarańczami Zapiekane z pomarańczami Zupy z pomarańczami Śniadania z pomarańczami

Kolorem zielonym zaznaczono pomarańcza

Jamaika

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
Po jednej części:
niebieskiego likieru Curacao
ginu
soku z cytryny lub toniku
spirala ze skórki z pomarańczy.
» zobacz przepis

Grzyby z pasztetem

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
12 dużych grzybów np. pieczarek, kozaków lub prawdziwków
sok z 1 cytryny
350g pasztetu
Do przybrania:
ćwiartku plastrów pomarańczy
pomidory pokrojone na cząstki
gałązki zielonej pietruszki
» zobacz przepis

Marmurkowy krem z mango

Forma potrawy: Deser
850g odsączonych plasterków mango z puszki
otarta skórka z 1 pomarańczy
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
2 łyżki likieru pomarańczowego
Do przybrania:
plasterki pomarańczy
» zobacz przepis

Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
500g mąki pszennej
250g miodu
150g cukru
100g masła
100ml piwa
100g orzechów
5 jaj
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
100g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
Inne:
masło i mąka do formy
» zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
» zobacz przepis

Placek makowy z rodzynkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
 
Masa makowa:
250g maku
100g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
 
Lukier:
50g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny
» zobacz przepis

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Deser, Ciasto
250g tartej czekolady dobrej jakości
180g cukru pudru
200g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Forma potrawy: Ciasto
0,5kg mąki
cukier waniliowy
szklanka mleka
4dag drożdży
0,3 kostki masła
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
10dag rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana
jajko
sól
łyżka startej skórki cytryny
 
Na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
5dag cukru
5dag masła
» zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto drożdżowe:
35dag mąki
12dag masła lub margaryny
3 żółtka
10dag cukru
5dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50dag mąki
1 litr mleka
12dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10dag posiekanych migdałów
15dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
» zobacz przepis

Pstrąg w miodzie zapiekany

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane, Danie główne
3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe
Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu
» zobacz przepis

Tort makowo-serowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
13dag margaryny
15-20dag (8-10 łyżek) cukru
5dag drożdży
3 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do formy
Masa makowa:
25dag maku
10-15dag (5-8 łyżek) cukru
5dag margaryny
2 białka
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
orzechy
» zobacz przepis

Meksykańska zupa z dyni

Forma potrawy: Zupa
400g cebuli
150g bekonu
2 łyżki oleju
1kg dyni
1/8 l soku pomarańczowego
1,2 l wywaru z drobiu
2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
1–2 papryczki chili
200ml śmietany kremowej
świeże liście kolendry
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.