1,5kg pomarańczy
25dag czarnych oliwek
2 główki czosnku
sól, czarny pieprz
papryka mielona słodka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kolendry mielonej
2 zielone cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
Pomarańcze należy umyć w ciepłej wodzie, osuszyć, obrać ze skórki tak, by odciąć również białą błonkę pokrywającą cząstki. Wyciąć nożem cząstki spomiędzy białych błonek i włożyć do salaterki.
Główki czosnku dokładnie posiekać i dodać do pomarańczy. Dodać sól, pieprz, cynamon, mieloną paprykę i kolendre oraz oliwę. Delikatnie wymieszać.
Wycisnąć sok z cytryn i skropić nim pomarańcze, dodać oliwki i wymieszać całość. Wstawić do lodówki minimum na godzinę.
Sałatkę podawać ochłodzoną, przed podaniem przybrać gałązkami natki pietruszki.