Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 2 godz.
1,5 kg pomarańczy
25 dag czarnych oliwek
2 główki czosnku
sól, czarny pieprz
papryka mielona słodka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kolendry mielonej
2 zielone cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
Pomarańcze należy umyć w ciepłej wodzie, osuszyć, obrać ze skórki tak, by odciąć również białą błonkę pokrywającą cząstki. Wyciąć nożem cząstki spomiędzy białych błonek i włożyć do salaterki.
Główki czosnku dokładnie posiekać i dodać do pomarańczy. Dodać sól, pieprz, cynamon, mieloną paprykę i kolendre oraz oliwę. Delikatnie wymieszać.
Wycisnąć sok z cytryn i skropić nim pomarańcze, dodać oliwki i wymieszać całość. Wstawić do lodówki minimum na godzinę.
Sałatkę podawać ochłodzoną, przed podaniem przybrać gałązkami natki pietruszki.
Surówka z dyni i jabłek na słodko
Forma potrawy: Sałatki
150–200 g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz