Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
60 dag marchewki
cytryna
2 kwaskowate pomarańcze
kilka kropli olejku pomarańczowego
sól
cukier puder
Marchewkę należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pomarańcze sparzyć, obrać, podzielić na cząstki. Odłożyć 8-9 do dekoracji, pozostałe pokroić na małe kawałki. Wymieszać z utartą wcześniej marchewką.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać olejek pomarańczowy, cukier puder do smaku oraz szczyptę soli. Powstałym sosem polać sałatkę. Wymieszać. Przełożyć na półmisek. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Przed podaniem przybrać pozostałymi cząstkami pomarańczy. Podawać jako przystawkę lub na deser.
Sałatka może być również dodatkiem do drobiu na ciepło lub na zimno.
Forma potrawy: Sałatki
4 marchewki
1 seler
3 łyżki oleju sojowego lub oliwy
sok z cytryny
pęczek pietruszki
sól, pieprz
Napój z mleka, marchwi i truskawek
Forma potrawy: Napoje
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
20 ml Żołądkowa Gorzka
sok z 1/4 wyciśniętej pomarańczy
Sprite do dopełnienia
kostki lodu
Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry