MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z pomarańczy i marchwi

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

60 dag marchewki
cytryna
2 kwaskowate pomarańcze
kilka kropli olejku pomarańczowego
sól
cukier puder

Przyrządzanie

Marchewkę należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Pomarańcze sparzyć, obrać, podzielić na cząstki. Odłożyć 8-9 do dekoracji, pozostałe pokroić na małe kawałki. Wymieszać z utartą wcześniej marchewką.

Wycisnąć sok z cytryny, dodać olejek pomarańczowy, cukier puder do smaku oraz szczyptę soli. Powstałym sosem polać sałatkę. Wymieszać. Przełożyć na półmisek. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.

Przed podaniem przybrać pozostałymi cząstkami pomarańczy. Podawać jako przystawkę lub na deser.
Sałatka może być również dodatkiem do drobiu na ciepło lub na zimno.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Surówka z marchwi i selera

Forma potrawy: Sałatki

4 marchewki
1 seler
3 łyżki oleju sojowego lub oliwy
sok z cytryny
pęczek pietruszki
sól, pieprz

Napój z mleka, marchwi i truskawek

Forma potrawy: Napoje

1 kg marchwi
20 dag truskawek
2 szklanki mleka
cukier
lody

Orange Fashion (Short Drink)

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

20 ml Żołądkowa Gorzka
sok z 1/4 wyciśniętej pomarańczy
Sprite do dopełnienia
kostki lodu

Ciasto z czekolady

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
 
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50 ml sherry