Przepisy z jajkami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono jajka 
  
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo 
ok. 125ml letniej wody
sól
 
Farsz:
150g suszonych grzybów lub 1kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja 
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja 
żółtko 
 
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
 
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja 
białko 
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 kromki pszennego chleba
25dag startego żółtego sera
5 łyżek wytrawnego białego wina lub mleka
roztrzepane jajo 
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        30dag płatków owsianych
25dag margaryny
10dag (pół szklanki) mąki pszennej
10dag (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
10dag (5 łyżek) cukru
2 jaja 
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
esencja migdałowa lub rumowa
marmolada
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        200g margaryny
210g cukru
2 jajka 
360g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml mleka
 
Nadzienie:
400ml malin (objętościowo)
1 łyżka mąki
1 łyżka cynamonu
 
Kruszonka:
60g mąki
4 łyżki cukru
50g margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 kotlety cielęce (po ok. 200g i grubości ok. 2cm)
4 plastry sera ementalera
4 plastry gotowanej szynki
sól, pieprz
2 jaja 
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
500g brokułów
rzeżucha do przybrania
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko 
sól
 
Masa makowa:
250g maku
100g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka 
 
Lukier:
50g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Na ciasto:
30dag (półtorej szklanki) mąki
20dag margaryny
5dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
3 ugotowane żółtka 
 
Na masę:
kg jabłek
40dag (połowa szklanki) cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
10dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów
pół szklanki wody
rodzynki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        0,5kg mąki
cukier waniliowy
szklanka mleka
4dag drożdży
0,3 kostki masła
4 żółtka 
2/3 szklanki cukru
10dag rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana
jajko 
sól
łyżka startej skórki cytryny
 
Na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
5dag cukru
5dag masła
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 jajka 
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1 szkl. kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
masa kokosowa: 
1/2 kostki tłuszczu (12,5 dag)
1/2 szkl. cukru
8 łyżek wiórków kokosowych 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        35dag truskawek
10dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka 
Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka 
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól
Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka 
truskawki
300ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa