cojemy.pl > Nabiał, tłuszcze oraz jaja > Jajka > Przepisy na potrawy > Strona numer 28

Przepisy z jajkami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami
Bryndza Feta, Ser Jajka Jajka - biszkopt z jajek Jogurt Kefir Majonez Margaryna Masło Maślanka Mleko Mozzarella Olej Oliwa Oscypek Parmezan (rodzaj sera żółtego) Ser biały, twaróg Ser kozi Ser owczy Ser pleśniowy Ser topiony Ser żółty Serek homogenizowany Serwatka Smalec Tofu Śmietana
Ciasta z jajkami Dania główne z jajkami Dania na grilla z jajkami Dania rybne z jajkami Desery z jajkami Drinki i koktajle alkoholowe z jajkami Inne potrawy z jajkami Koktajle bezalkoholowe z jajkami Kolacje z jajkami Napoje z jajkami Przekąski lub przystawki z jajkami Przetwory z jajkami Sałatki lub surówki z jajkami Sosy z jajkami Zapiekane z jajkami Zupy z jajkami Śniadania z jajkami

Kolorem zielonym zaznaczono jajka

Sernik z mandarynkami

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 12 porcji:
18dag herbatników
8dag masła
30dag cukru
5 jajek
3dag mąki
2 puszki (po 314 ml) mandarynek
2 cukry waniliowe
skórka otarta z 1 pomarańczy i z 1 limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
40dag twarogu chudego
40dag twarogu pełnotłustego
plasterki limonki i listki melisy
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Ciasto z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasto
200g mąki
100g masła
50g cukru
1 jajko
skórka starta z cytryny
tłuszcz do smarowania blachy
750g brzoskwiń
sok z 1 cytryny
125ml białego wytrawnego wina
50g cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
125ml bitej śmietany
» zobacz przepis

Tort z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
3 jajka
8dag cukru
8dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3dag posiekanych pistacji
Krem:
30dag jeżyn (mogą być mrożone)
25dag twarogu śmietankowego
25dag mleka skondensowanego
12dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30dag winogron
galaretka winogronowa
» zobacz przepis

Ciasto maślane z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
40dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10dag miękkiego masła
Dodatkowo:
7dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych
Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
» zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
50dag mąki
5dag drożdży
5dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8dag masła
2 jajka
Masa:
1kg śliwek
5dag cukru
łyżeczka cynamonu
» zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na biszkopt:
3 jajka
12dag cukru
szczypta soli
po 5dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2dag bezów
» zobacz przepis

Torcik kawowo-śmietankowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na 14 porcji:
4 jajka
15dag cukru
8dag mąki pszennej
5dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)
» zobacz przepis

Strucla z powidłami

Forma potrawy: Ciasto
30dag mąki
3dag drożdży
4 łyżki (8 dag) masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
30dag powideł śliwkowych
mleko
» zobacz przepis

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek
Masa:
25dag masła
dwa żółtka
10dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10dag orzechów włoskich lub laskowych
» zobacz przepis

Pierniczki "całuski"

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kg. mąki
20dag cukru
15dag miodu
2 jaja
pół łyżeczki amoniaku (węglan amonu)
10dag masła lub smalcu
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
łyżka sproszkowanego cynamonu
pół łyżeczki sproszkowanych goździków
łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
tłuszcz lub wosk do smarowania blach
» zobacz przepis

Naleśniki biszkoptowe z kremem orzechowym w sosie czekoladowym

Forma potrawy: Kolacja, Ciasto
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
do smażenia: 2 łyżki oleju
Krem:
6 fag łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
2 szklanka mleka
1 kawałek kory cynamonowej (1 cm)
1 goździk
Sos czekoladowy:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (7,5 dag)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
1 puszka niesłodzionego mleka skondensowanego (400 ml)
szczypta soli
» zobacz przepis

Szybki torcik kajmakowy

Forma potrawy: Deser
1 paczka wafli andrutów
Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych
Masa
25dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.