Sosy z jajkami
Kolorem zielonym zaznaczono jajka
3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
12dag masła
2 żółtka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz
laska wanilii
5 żółtek
0,5 l kremówki
kilka łyżek cukru
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 laski wanilii
3/4 szklanki wina białego wytrawnego
45dag utartego żółtego sera
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
2 jaja
sól, pieprz
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
200ml majonezu
50ml keczupu
średnia cebula
2 jaja
ogórek konserwowy
sól
pieprz
25dag orzechów włoskich
300ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka
1 szklanka białego wina
1 szklanka wody lub wywaru z ryby
1/2 szklanki gęstej śmietany
4 łyżki masła
2 żółtka
3 łyżki mąki
sól, pieprz
3dag masła lub margaryny
3dag mąki
1/2 szklanki wywaru z włoszczyzny
1 saszetka mięty ekspresowej
1 łyżka łagodnej musztardy
1 żółtko
sól
Sos:
15dag pomidorów
pęczek włoszczyzny
3 łyżki oleju lub oliwy
5dag cebuli
ząbek czosnku
liść laurowy
gałązka tymianku, oregano i rozmarynu
20g świeżego imbiru
Danie:
4 porcje filetów z mintaja
jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz
40g tłuszczu do smażenia