cojemy.pl > Ciasta > Ciasta z nabiałem oraz jajami > Ciasta z jajkami > Przepisy na potrawy

Ciasta z jajkami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli
Ciasta z alkoholem Ciasta z grzybami Ciasta z innymi składnikami Ciasta z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Ciasta z mięsem Ciasta z nabiałem oraz jajami Ciasta z napojami Ciasta z owocami Ciasta z pieczywem Ciasta z przyprawami Ciasta z rybami i owocami morza Ciasta z sosami Ciasta z słodyczami Ciasta z warzywami
Ciasta z serem fetą Ciasta z jajkami Ciasta z biszkoptem z jajek Ciasta z jogurtem Ciasta z majonezem Ciasta z margaryną Ciasta z masłem Ciasta z mlekiem Ciasta z olejem Ciasta z oliwą Ciasta z parmezanem Ciasta z serem białym (twarogiem) Ciasta z serem owczym Ciasta z serem topionym Ciasta z serem żółtym Ciasta z serkiem homogenizowanym Ciasta ze smalcem Ciasta ze śmietaną

Kolorem zielonym zaznaczono jajka

Sękacz

Forma potrawy: Ciasto
40 żółtek
1kg mąki
1kg masła
1kg śmietany
sok z cytryny
1kg cukru
» zobacz przepis

Ciasto z czekolady

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
3 tabliczki gorzkiej naturalnej czekolady
2 łyżki miodu
6 jaj
100ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
szczypta soli
Polewa:
1 pomarańcza
1 łyżka miodu
50ml sherry
» zobacz przepis

Tort owocowy na biszkopcie

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto biszkoptowe:
8 jaj
20dag (niepełna szklanka) cukru
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
starta skórka z cytryny
tłuszcz do tortownicy
Masa:
50dag masła lub margaryny
6 jaj
40dag (1 2/3 szklanki) cukru
25dag owoców, kilka kropli esencji cytrynowej
Do dekoracji/podania:
15dag różnych owoców (np.: truskawki, maliny, poziomki, porzeczki, jagody, wiśnie, czereśnie, jabłka, agrest, gruszki, mandarynki etc.)
herbata lub poncz
» zobacz przepis

Deser z płatków owsianych

Forma potrawy: Śniadanie, Deser, Ciasto
2 szklanki płatków owsianych
3 jajka
łyżka proszku do pieczenia
2 szklanki śmietany
2 łyżki cukru
olejek migdałowy
masło do formy
» zobacz przepis

Tort pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasto
280g migdałów
200g cukru pudru
5-6 jaj
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek tartej bułki
Lukier:
200g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy
Inne:
masło i mąka do tortownicy
kandyzowane lub zwykłe pomarańcze do przybrania
smażona skórka pomarańczowa do przybrania
» zobacz przepis

Ciasto kawowe

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 24 ciastka
Kruszonka:
35dag masła
50dag mąki
25dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10dag herbatników
Krem:
2dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50dag twarogu
20dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy
» zobacz przepis

Tort wiśniowy

Forma potrawy: Ciasto
Ilość na 16 porcji
Ciasto:
150g mąki
50g masła
200g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao
Do przełożenia:
50ml wiśniowki
500g wiśni
150g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150g konfitur wiśniowych
250ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu
Inne:
10g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy
» zobacz przepis

Szybkie ciasto biszkoptowe

Forma potrawy: Ciasto
4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki
» zobacz przepis

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasto
4 jaja
7dag mielonych orzechów włoskich
7dag cukru
25dag bitej śmietany
» zobacz przepis

Ucierane z makiem

Forma potrawy: Ciasto
2 szklanki maku
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru
13 jajek
1 cukier waniliowy
1 mały zapach rumowy
1 łyżka tłuszczu
1 łyżka bułki tartej do przygotowania formy
» zobacz przepis

Tort dobosza (węgierski)

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto biszkoptowe:
6 jaj
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru waniliowego
Krem:
300g masła
200g cukru
50g kakao
6 jaj
aromat waniliowy
Glazura z karmelu:
100g cukru
50g masła
150ml wody
» zobacz przepis

Placek z agrestem

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 24 kawałki (kostki):
3dag drożdży
20dag cukru
sól
40dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10dag masła
200ml mleka
50dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.