Przepisy z margaryną
Kolorem zielonym zaznaczono margaryna
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa
Ciasto:
4 łyżki wody
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
Krem:
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe
4 płaskie łyżki kaszy mannej
Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
2 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
5 paczek herbatników
kostka margaryny
szklanka cukru pudru
żółtko
2 łyżki kakao
2 zapachy rumowe
czekolada
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody
25dag makaronu spaghetti
pół kostki masła lub margaryny
posiekany ząbek czosnku
pół szklanki utartego żółtego sera
1 i 3/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny
Do przełożenia tortu:
15dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu
Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych
Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5dag posiekanych obranych migdałów
5dag rodzynek
1 paczka wafli andrutów
Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych
Masa
25dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka
1/2 kostki masła lub margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek
1/2 porcji proszku do pieczenia
Krem:
1/2 waniliowego lub śmietankowego budyniu
1 szklanka mleka
20dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
łyżka brandy lub rumu
5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku
50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
20dag margaryny
5dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8dag mielonych migdałów
3dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
25dag zielonej fasolki szparagowej
6 jaj na twardo pokrojonych w talarki
posiekana cebula
1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki masła lub margaryny
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
zielenina
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki utartego żółtego sera
1-2 łyżki masła