MENU
ZWIŃ MENU

Grzanki vandoise

Formy potrawy: Zapiekane, Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

 
4 kromki pszennego chleba
25 dag startego żółtego sera
5 łyżek wytrawnego białego wina lub mleka
roztrzepane jajo
sól, pieprz
 

Przyrządzanie

 
Kromki chleba opiec w opiekaczu lub na patelni, na rozgrzanym maśle.
 
Starty ser wsypać do rondla, zalać winem lub mlekiem, podgrzewać na małym ogniu aż powstanie jednolita masa.
 
Pastą smarować grzanki, ułożyć na płaskiej blasze, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (230 st. C), piec do zarumienienia. Można też wstawić do nagrzanego grilla i tam zapiec.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa chlebowa

Forma potrawy: Zupy

1250 ml mleka
2 żółtka
40 dag razowego chleba
sól
3 łyżeczki masła
opcjonalnie 3-4 migdały

Rolada łososiowa

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

20 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag twarogu
kremowy serek topiony
szczypiorek i natka
pieprz

Do podania:
grzanki z bułki

Sandwicz pyszny (grzanka)

Forma potrawy: Zapiekane

polędwica wędzona
margaryna
ser żółty ostry
chleb tostowy
musztarda
przyprawa do grilla
ogórki korniszony

Grzanki z krewetkami i serem

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

200 g mrożonych krewetek
40 g masła
2 małe cebule
4 pomidory
5 łyżek śmietany
4 kromki białego chleba z formy
4 liście sałaty
4 grube plastry sera wilstermarsch lub goudy
sól, pieprz

Do podania:
piwo