Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
Masa makowa:
250g maku
100g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
Lukier:
50g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny
Masło należy posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i owinięte w folię włożyć na 30 min do lodówki.
Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm, wyłożyć nim formę na tartę lub tortownice. Piec ok. 10 min w temp. 200 st C. Ostudzić, nie wyjmując z formy.
Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzątkiem, gotować 15 min. Znowu odcedzić, zemleć 3 razy.
Rozgrzać masło, włożyć mak, cukier, miód, połowę skórki pomarańczowej i połowę rodzynków. Smażyć, mieszając, 10 min. Ostudzić, dodać białka, wymieszać. Nałożyć masę na podpieczony spód. Piec około 30 min. w temperaturze 160-180 st. C.
Cukier utrzeć z rumem lub sokiem z cytryny na gładką masę. Na ostudzonym placku zrobić kratkę z lukru i obsypac pozostałymi bakaliami.