cojemy.pl > Ciasta > Placek makowy z rodzynkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sałatki ze śledziem i cebulą

Placek makowy z rodzynkami

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.

Składniki potrawy

Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
 
Masa makowa:
250g maku
100g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
 
Lukier:
50g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny

Przyrządzanie

Masło należy posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i owinięte w folię włożyć na 30 min do lodówki.
 
Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm, wyłożyć nim formę na tartę lub tortownice. Piec ok. 10 min w temp. 200 st C. Ostudzić, nie wyjmując z formy.
 
Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzątkiem, gotować 15 min. Znowu odcedzić, zemleć 3 razy.
 
Rozgrzać masło, włożyć mak, cukier, miód, połowę skórki pomarańczowej i połowę rodzynków. Smażyć, mieszając, 10 min. Ostudzić, dodać białka, wymieszać. Nałożyć masę na podpieczony spód. Piec około 30 min. w temperaturze 160-180 st. C.
 
Cukier utrzeć z rumem lub sokiem z cytryny na gładką masę. Na ostudzonym placku zrobić kratkę z lukru i obsypac pozostałymi bakaliami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Jajka, Mak, Masło, Miód, Mąka pszenna (zwykła), Pomarańcza, Rodzynki, Rum, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Placek lotaryński

Forma potrawy: Kolacja, Ciasto
12dag masła
25dag mąki
3 łyżki mleka
200ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15dag szynki
łyżka oleju
10dag sera żółtego
20dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy
» zobacz przepis

Rolada biszkoptowa z marmoladą

Forma potrawy: Ciasto
5 jaj
10dag (5 łyżek) cukru drobnego krystalicznego
10dag (5 łyżek) mąki pszennej
20dag marmolady
2dag (1 łyżka) cukru pudru
papier pergaminowy do wyłożenia formy
tłuszcz do wysmarowania papieru
» zobacz przepis

Tort serowy z truskawkami lub poziomkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
8dag cukru
8dag masła lub margaryny
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz do formy

Masa serowa:
75dag twarogu
20dag cukru
szczypta soli
zapach cytrynowy do ciast
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2dag cukru
2 jajka
50dag truskawek lub poziomek
» zobacz przepis

Kasza jaglana z rodzynkami

Forma potrawy: Kolacja, Śniadanie, Danie główne
szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny
» zobacz przepis

Meksykański placek kukurydziany z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane
30dag chudej wieprzowiny b/k
półtora litra wody
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1,2kg swieżych ziaren kukurydzy
9dag stopionego masła
20dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4,5dag mąki
Sos mole:
12 papryczek chilli
6 ząbków czosnku
6 goździków
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 gałązce tymianku i majeranku
250ml bulionu z kury
120ml wody
1 łyżka oleju
sól
masło do smarowania
Sałatka:
pomidory
awokado
zielona sałata
» zobacz przepis

Tarta cytrynowa

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
250g mąki
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania

Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375g cukru
300ml gęstej śmietany
szczypta mąki
» zobacz przepis

Placek gruszkowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól

Syrop:
150g cukru pudru
1/2 cytryny
1 goździk
cynamon

Inne:
1kg gruszek
cukier puder do posypania placka
» zobacz przepis

Placek drożdżowy z jabłkami lub śliwkami

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
15dag margaryny
5dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
» zobacz przepis

Placek z agrestem

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 24 kawałki (kostki):
3dag drożdży
20dag cukru
sól
40dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10dag masła
200ml mleka
50dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy
» zobacz przepis

Placek biszkoptowy z owocami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto biszkoptowe:
400g mąki
250g masła
250g cukru pudru
4 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
15g proszku do pieczenia
Inne:
700g owoców (wiśnie, śliwki, morele, jabłka, gruszki)
tłuszcz i mąka do formy
cukier waniliowy i cynamon do posypania
» zobacz przepis

Placek z galaretką śliwkową

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól

Galaretka:
1kg śliwek
150g cukru pudru
20g żelatyny
50ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50g dżemu śliwkowego
» zobacz przepis

Szczupak faszerowany po polsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg szczupaka
15dag cebuli
3dag masła lub margaryny
8dag bułki czerstwej
5dag rodzynków
5dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1dag żelatyny
30dag włoszczyzny bez kapusty
2dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.