Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól
Masa makowa:
250 g maku
100 g cukru pudru
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki rodzynków
2 białka
Lukier:
50 g cukru pudru
łyżka rumu lub soku z cytryny
Masło należy posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i owinięte w folię włożyć na 30 min do lodówki.
Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm, wyłożyć nim formę na tartę lub tortownice. Piec ok. 10 min w temp. 200 st C. Ostudzić, nie wyjmując z formy.
Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzątkiem, gotować 15 min. Znowu odcedzić, zemleć 3 razy.
Rozgrzać masło, włożyć mak, cukier, miód, połowę skórki pomarańczowej i połowę rodzynków. Smażyć, mieszając, 10 min. Ostudzić, dodać białka, wymieszać. Nałożyć masę na podpieczony spód. Piec około 30 min. w temperaturze 160-180 st. C.
Cukier utrzeć z rumem lub sokiem z cytryny na gładką masę. Na ostudzonym placku zrobić kratkę z lukru i obsypac pozostałymi bakaliami.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje, Śniadania
szklanka kaszy jaglanej
połtorej szklanki mleka
2-3 jaja
1 łyżka cukru
pół szklanki rodzynek
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka masła
1 butelka śmietany
cukier waniliowy
sok z cytryny
Forma potrawy: Ciasta, Kolacje
12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy
1/4 kg maku
skórka pomarańczowa
6 - 7 jajek
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki bułki tartej
bakalie - dużo