MENU
ZWIŃ MENU

Tarta truskawkowa

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól

Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300 ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa

Przyrządzanie

Najpierw przygotować ciasto:
Masło rozetrzeć z cukrem, żółtkami, mąką i szczyptą soli. Zagnieść.
Wyłożyć ciasto w formie i piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.

Krem:
Żółtka i cukier ubić na parze. Dodać do zagotowanej kremówki. Gotować razem na parze. Masę należy przez cały czas gotowania delikatnie mieszać.

Gdy krem zgęstnieje, dodać zapach waniliowy. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu kremu, wylać go na upieczone ciasto. Wstawić na 15 minut do lodówki.

Umyć, truskawki, usunąć szypółki i oczyścić.

Przygotować galaretkę porzeczkową.

Moczyć truskawki w galaretce i układać na kremie czubkami do góry.

Na koniec ponownie wstawić na co najmniej 10 minut do lodowki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Czysta zupa truskawkowa

Forma potrawy: Zupy

 
60 dag truskawek
10 dag cukru
cynamon
 
Do podania z:
groszek ptysiowy
lub kluseczki
lub grzanki z bułki
 

Galaretka truskawkowa

Forma potrawy: Desery

40 dag truskawek
1 szklanka wody
10-15 dag cukru
2 dag żelatyny

Do podania:
biszkopty lub kruche ciasteczka

Margherita truskawkowa

Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe

100 g świeżych truskawek
2 łyżki cukru
70 ml tequili
70 ml triple sec (Cointreau, Grand Marnier)
łyżeczka soku z cytryny

Ziemniaki po polsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz