cojemy.pl > Ciasta > Tarta truskawkowa

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami

Tarta truskawkowa

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól
Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa

Przyrządzanie

Najpierw przygotować ciasto:
Masło rozetrzeć z cukrem, żółtkami, mąką i szczyptą soli. Zagnieść.
Wyłożyć ciasto w formie i piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Krem:
Żółtka i cukier ubić na parze. Dodać do zagotowanej kremówki. Gotować razem na parze. Masę należy przez cały czas gotowania delikatnie mieszać.
Gdy krem zgęstnieje, dodać zapach waniliowy. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu kremu, wylać go na upieczone ciasto. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Umyć, truskawki, usunąć szypółki i oczyścić.
Przygotować galaretkę porzeczkową.
Moczyć truskawki w galaretce i układać na kremie czubkami do góry.
Na koniec ponownie wstawić na co najmniej 10 minut do lodowki.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Galaretka, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Porzeczki, Sól kuchenna, Truskawki i poziomki, Śmietana

Podobne przepisy

Tarta cytrynowa

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
250g mąki
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania

Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375g cukru
300ml gęstej śmietany
szczypta mąki
» zobacz przepis

Sernik z makowcem

Forma potrawy: Ciasto
Masa makowa:
1 szklanka maku
125 dkg masła
1/2 szklanki miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
1kg sera
2 i 1/2 szklanki cukru
8 jajek
250 dkg masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
 
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
tabliczka czekolady
sok z 1 cytryny
masło i bułka tarta do blachy
» zobacz przepis

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane
20dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25dag parówek
15dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
» zobacz przepis

Zapiekanka z pierogów

Forma potrawy: Inna potrawa, Zapiekane
2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
» zobacz przepis

Tarta z gruszkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy

Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu
» zobacz przepis

Zielona tarta z awokado

Forma potrawy: Ciasto
200g mąki
100g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz
» zobacz przepis

Ziemniaki po polsku

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
» zobacz przepis

Babka ryżowa z morelami

Forma potrawy: Inna potrawa, Ciasto
1,5 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
sól
1 łyżka masła
1 paczka cukru waniliowego
50dag moreli
3 jaja
2-3 łyżki cukru
bułka tarta, tłuszcz do formy
» zobacz przepis

Margherita truskawkowa

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
100g świeżych truskawek
2 łyżki cukru
70ml tequili
70ml triple sec (Cointreau, Grand Marnier)
łyżeczka soku z cytryny
» zobacz przepis

Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym

Forma potrawy: Zapiekane
25dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4dag masła lub margaryny
35dag poziomek
25dag malin
28dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy

Sos poziomkowy:
28dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
5-6dag cukru
» zobacz przepis

Tarta winogronowa z kremem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5dag mielonych orzechów włoskich
20dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15dag masła
5dag cukru

Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji
» zobacz przepis

Kotlety do volaille

Forma potrawy: Danie główne
Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową
15 dkg masła
1 jajko
tarta bułka
smalec do smażenia

Do podania:
frytki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.