Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól
Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300 ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa
Najpierw przygotować ciasto:
Masło rozetrzeć z cukrem, żółtkami, mąką i szczyptą soli. Zagnieść.
Wyłożyć ciasto w formie i piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Krem:
Żółtka i cukier ubić na parze. Dodać do zagotowanej kremówki. Gotować razem na parze. Masę należy przez cały czas gotowania delikatnie mieszać.
Gdy krem zgęstnieje, dodać zapach waniliowy. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu kremu, wylać go na upieczone ciasto. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Umyć, truskawki, usunąć szypółki i oczyścić.
Przygotować galaretkę porzeczkową.
Moczyć truskawki w galaretce i układać na kremie czubkami do góry.
Na koniec ponownie wstawić na co najmniej 10 minut do lodowki.
Forma potrawy: Zupy
60 dag truskawek
10 dag cukru
cynamon
Do podania z:
groszek ptysiowy
lub kluseczki
lub grzanki z bułki
Forma potrawy: Desery
40 dag truskawek
1 szklanka wody
10-15 dag cukru
2 dag żelatyny
Do podania:
biszkopty lub kruche ciasteczka
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
100 g świeżych truskawek
2 łyżki cukru
70 ml tequili
70 ml triple sec (Cointreau, Grand Marnier)
łyżeczka soku z cytryny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki