Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól
Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa
Najpierw przygotować ciasto:
Masło rozetrzeć z cukrem, żółtkami, mąką i szczyptą soli. Zagnieść.
Wyłożyć ciasto w formie i piec przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Krem:
Żółtka i cukier ubić na parze. Dodać do zagotowanej kremówki. Gotować razem na parze. Masę należy przez cały czas gotowania delikatnie mieszać.
Gdy krem zgęstnieje, dodać zapach waniliowy. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu kremu, wylać go na upieczone ciasto. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Umyć, truskawki, usunąć szypółki i oczyścić.
Przygotować galaretkę porzeczkową.
Moczyć truskawki w galaretce i układać na kremie czubkami do góry.
Na koniec ponownie wstawić na co najmniej 10 minut do lodowki.