Przepisy z śmietaną
Kolorem zielonym zaznaczono śmietana
kubek gęstej, kwaśnej śmietany
mały słoik majonezu
dwa jaja
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
łyżka chrzanu
dwie cytryny
sól, cukier, biały pieprz
8 filetów śledziowych z zalewy
cytryna
2 łyżki oleju
pieprz
Sos:
2 szklanki śmietany 18 proc.
3 cebule
3 ogórki konserwowe
2 kwaśne, duże jabłka
pęczek szczypiorku
łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól
pieprz czarny do smaku
7 jaj
28dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%
mrożone krewetki
kwaśna gęsta śmietana
1-2 łyżki majonezu
świeży koper
keczup lub sos chilli
pieprz cytrynowy lub pieprz i cytryna
mała cebula
2 garście pieczarek
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz biały
rozmaryn
szałwia
200ml jogurtu naturalnego lub śmietany
2-3 łyżki stołowe mąki
Ciasto francuskie:
250g mąki
250g masła
125ml zimnej wody
1 łyżeczka octu
sól
Inne:
1 żółtko do posmarowania rurek
cukier kryształ do posypania
500ml bitej śmietany z cukrem
50dag dojrzałych truskawek
ok. 2 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
cukier puder
2 szklanki mleka
2 banany
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki śmietanki 30-procentowej
3 łyżki cukru
40dag lodów śmietankowych
1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula
60dag żurawin
15dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10dag konfitur z wiśni do przybrania
20dag bitej śmietany do przybrania
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
laska wanilii
25dag śmietany kremówki
0,25 litra mleka
14dag cukru
3 jajka
2 żółtka
10dag malin
cukier puder do posypania