MENU
ZWIŃ MENU

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

 
0,5 kg mąki
cukier waniliowy
szklanka mleka
4 dag drożdży
0,3 kostki masła
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
10 dag rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana
jajko
sól
łyżka startej skórki cytryny
 
Na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
5 dag cukru
5 dag masła
 

Przyrządzanie

 
Najpierw drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać łyżeczkę mąki i wymieszać z letnim mlekiem.
 
Powstały rozczyn odstawić do ciepłego miejsca aż wyrośnie.
 
Masło rozpuścić po czym ostudzić.
 
Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez 5 minut, osączyć, oprószyć mąką.
 
Pozostałą (oprócz tej na kruszonkę) mąkę przesiać do miski - zostawić jedynie trochę do późniejszego posypania formy.
 
Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, sól oraz rozczyn - gdy tak wyrośnie, że podwoi swoją objętość. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić ciasto.
 
Dodać roztopione masło i rodzynki wraz ze skórką pomarańczową. Wyrabiać ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 
Formę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto - do połowy wysokości. Następnie ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
 
W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę posiekać z masłem, dodaćcukier, szybko zagnieść po czym pokruszyć w palcach.
 
Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
 
Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Strucla z makiem i migdałami

Forma potrawy: Ciasta

250 g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko

Lukier:
białko
100 g cukru
200 g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150 g masła
sól
35 g słodkich i 15 g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy

Szyszki drożdżowe z serem

Forma potrawy: Ciasta


30 dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6 dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3 dag drożdży
6 dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30 dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Szarlotka z rabarbarem

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
starta na tarce skórka z cytryny
1 kg rabarbaru
25 dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru
cukier waniliowy
2-3 łyżki tartej bułki
4 białka
20 dag (niepełna szklanka) cukru do piany

Szarlotka z kruszonką

Forma potrawy: Ciasta

30 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
15 dag cukru
10 dag masła
75 dag jabłek
2 łyżki cukru pudru
bułka tarta