Przepisy z jajkami
Kolorem zielonym zaznaczono jajka
2 jabłka
2 gruszki
szklanka agrestu
szklanka wiśni
szklanka cukru
1/2 l mleka
cukier waniliowy
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka masła
kawałek cynamonu
2-3 goździki
1 szklanka ginu
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki śmietanki
3 gałązki mięty
1 białko
2 szklanki kostek lodu
Ciasto:
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
13dag margaryny
15-20dag (8-10 łyżek) cukru
5dag drożdży
3 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do formy
Masa makowa:
25dag maku
10-15dag (5-8 łyżek) cukru
5dag margaryny
2 białka
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
orzechy
1kg cukinii lub brokułów
400g pomidorów
szklanka majonezu
6 ząbków czosnku
4 jaja ugotowane na twardo
3 cebule
2 jabłka
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
4 łyżki siekanej natki pietruszki
cukier
pieprz i sól do smaku
Do podania:
pieczywo
750g dyni
125ml wody
4 żółtka
100g brązowego cukru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
65g masła
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 spód do tortu z kruchego ciasta
125ml śmietany kremowej
500g miąższu dyni
250ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25g masła
cytrynowy pieprz
60g nasion słonecznika
150g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól
Ciasto:
4 jaja
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu i kakao
2 szklanki utartej marchwi
3 szklanki mąki
Krem:
1 paczka masła roślinnego
1 szklanka kwaśnego mleka
1 cukier waniliowy
10 łyżeczek cukru
20dag (1 szklanka) mąki pszennej
20dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej
20dag margaryny
30dag (1 1/2 szklanki) cukru
4 jaja
3/4 szklanki mleka lub śmietany
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 łyżka kakao
tłuszcz i tarta bułka do formy
suche pieczywo
2 szklanki mleka
4 cebule
2 jaja
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (niekoniecznie)
natka pietruszki
dodatkowo można:
podsmażony wędzony boczek
i/lub pieczarki
1250ml rosołu z kostki rosołowej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
Do podania
15dag ugotowanego makaronu
4 gruszki
3 jaja
50g cukru
50g mąki
50g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru na karmel
50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
30dag margaryny
3 żółtka
5dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
starta na tarce skórka z cytryny
1kg rabarbaru
25dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru
cukier waniliowy
2-3 łyżki tartej bułki
4 białka
20dag (niepełna szklanka) cukru do piany