cojemy.pl > Dania główne > Cordon bleu z brokułami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Cordon bleu z brokułami

Formy potrawy: danie główne

Składniki potrawy

4 kotlety cielęce (po ok. 200g i grubości ok. 2cm)
4 plastry sera ementalera
4 plastry gotowanej szynki
sól, pieprz
2 jaja
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
500g brokułów
rzeżucha do przybrania

Przyrządzanie

Kotlety cielęce umyć i dobrze osuszyć. Następnie za pomocą ostrego noża każdy kotlet naciąć tak, aby powstała kieszonka.
 
Do każdego kotleta włożyć po 1 plastrze sera i szynki, kieszonki spiąć wykałaczkami.
 
Kotlety natrzeć solą i pieprzem. Jaja rozkłucić. Mięso obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jaju i obtoczyć w bułce tartej. Panierkę docisnąć.
 
Olej i masło rozgrzać na dużej patelni. Na tłuszczu smażyć kotlety na złocistobrązowo, po 7 minut z każdej strony.
 
Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, następnie blanszować przez ok. 5 minut w osolonej wodzie, osączyć. Cordon bleu podawać z brokułami, każdą porcję należy przybrać rzeżuchą.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Brokuły, Bułka tarta, Cielęcina, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Pieprz, Rzeżucha, Ser żółty, Szynka, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Sałatka pieczarkowa z brokułami

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz
» zobacz przepis

Rolada z indyka

Forma potrawy: Danie główne
Pierś z indyka (ok.1kg)
8dag masła, łyżka brandy
 
Nadzienie:
30dag wieprzowiny bez kości
15dag pieczarek
cebula
10dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól
» zobacz przepis

Brokuły z makaronem w sosie serowym

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany
» zobacz przepis

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
1 filet z kurczaka
0,5kg mrożonych brokułów
kilka pomidorków koktajlowych
pół kubka śmietany 12%
2 ząbki czosnku
przyprawa "Delikat do mięs" Knorr (czerwone opakowanie) lub podobna (np. Vegeta)
sól
biały pieprz
Do podania z:
makaron rurki ugotowany al dente
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.