Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4
4 kotlety cielęce (po ok. 200g i grubości ok. 2cm)
4 plastry sera ementalera
4 plastry gotowanej szynki
sól, pieprz
2 jaja
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
500g brokułów
rzeżucha do przybrania
Kotlety cielęce umyć i dobrze osuszyć. Następnie za pomocą ostrego noża każdy kotlet naciąć tak, aby powstała kieszonka.
Do każdego kotleta włożyć po 1 plastrze sera i szynki, kieszonki spiąć wykałaczkami.
Kotlety natrzeć solą i pieprzem. Jaja rozkłucić. Mięso obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jaju i obtoczyć w bułce tartej. Panierkę docisnąć.
Olej i masło rozgrzać na dużej patelni. Na tłuszczu smażyć kotlety na złocistobrązowo, po 7 minut z każdej strony.
Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki, następnie blanszować przez ok. 5 minut w osolonej wodzie, osączyć. Cordon bleu podawać z brokułami, każdą porcję należy przybrać rzeżuchą.
Sałatka pieczarkowa z brokułami
Forma potrawy: Sałatki
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50 dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz
Brokuły z makaronem w sosie serowym
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10 dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z indyka (ok.1kg)
8 dag masła, łyżka brandy
Nadzienie:
30 dag wieprzowiny bez kości
15 dag pieczarek
cebula
10 dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 filet z kurczaka
0,5 kg mrożonych brokułów
kilka pomidorków koktajlowych
pół kubka śmietany 12%
2 ząbki czosnku
przyprawa "Delikat do mięs" Knorr (czerwone opakowanie) lub podobna (np. Vegeta)
sól
biały pieprz
Do podania z:
makaron rurki ugotowany al dente