Przepisy z oliwą
Kolorem zielonym zaznaczono oliwa
90ml oliwy
30ml octu winnego
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
15 łyżek oliwy
7 łyżek octu winnego
6 ząbków czosnku
1 łyżka oregano
1 łyżka tymianku lub bazylii
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki soli
50dag śledzi
100ml oliwy
natka pietruszki
15dag papryki
15dag pomidorów
pieprz
10dag pieczarek
cebula
jabłko
główka sałaty
sól, pieprz
1/2 szklanki oliwy
4 łyżki octu
2 łyżki wody
2 łyżeczki gęstej śmietany
2 łyżki zieleniny
papryka
oliwa
opcjonalnie czosnek
50dag zielonego makaronu
sól
Na sos:
10dag liści świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
6 łyżek tartego parmezanu
1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów
1/2 szklanki oliwy wysokiej jakości
8-10 filetów śledziowych
25dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
1kg selerów
200g mąki
300g oliwy
200g bułki tartej
5 jaj
300g cebuli
Sos vinaigrette:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
20g soli
20g cukru
po 2 czerwone i żółte papryki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2-3 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
2 dymki
1kg pomidorów
500g gotowanej ryby
Marynata:
12 łyżek oleju
8 łyżek octu winnego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka gałązek zielonej pietruszki
Majonez:
400ml oliwy
3 żółtka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz cayenne
1 bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
sos czosnkowy:
200g chudego jogurtu
2 łyżki śmietany
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
1 kurczak
4 czerwone papryki
25dag czarnych oliwek
3 pomidory
2 cebule
250ml czerwonego wina
375ml oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz