200g mąki
100g masła
50g cukru
1 jajko
skórka starta z cytryny
tłuszcz do smarowania blachy
750g brzoskwiń
sok z 1 cytryny
125ml białego wytrawnego wina
50g cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
125ml bitej śmietany
Z mąki, masła, cukru i jajek zagnieść ciasto. Rozwałkuj je na niezbyt cienki placek i przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Umyte brzoskwinie włóż na chwilę do gorącej wody, następnie obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń pestki i ułuż na cieście wypukłością do góry. Upiecz ciasto w średnio nagrzanym piekarniku.
Sok z cytryny, wino, cukier i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gdy ostygnie, dodaj bitą śmietanę, delikatnie wymieszaj i zalej masą upieczone i ostudzone ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki by zastygło.
Zamiast świeżych brzoskwiń, do ciasta doskonale nadają się również brzoskwinie z puszki. Wcześniej trzeba je jednak dokładnie osączyć z soku.