Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 8
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 jajko
skórka starta z cytryny
tłuszcz do smarowania blachy
750 g brzoskwiń
sok z 1 cytryny
125 ml białego wytrawnego wina
50 g cukru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
125 ml bitej śmietany
Z mąki, masła, cukru i jajek zagnieść ciasto. Rozwałkuj je na niezbyt cienki placek i przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Umyte brzoskwinie włóż na chwilę do gorącej wody, następnie obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń pestki i ułuż na cieście wypukłością do góry. Upiecz ciasto w średnio nagrzanym piekarniku.
Sok z cytryny, wino, cukier i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gdy ostygnie, dodaj bitą śmietanę, delikatnie wymieszaj i zalej masą upieczone i ostudzone ciasto. Wstaw na kilka godzin do lodówki by zastygło.
Zamiast świeżych brzoskwiń, do ciasta doskonale nadają się również brzoskwinie z puszki. Wcześniej trzeba je jednak dokładnie osączyć z soku.
Forma potrawy: Ciasta
biszkopt z 4 jajek
1 kg bananów
kostka masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru do białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
puszka brzoskwiń
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła (25 dkg)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masa serowa:
1/2 kg dobrego, niekwaśnego twarogu
1 jajko
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 kostki masła (12,5 dkg)
Ponad to:
puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Tort czekoladowy z brzoskwiniami
Forma potrawy: Ciasta
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol - wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
1 kalafior (60 dag)
cukier
sól
Sos:
1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)
4-6 brzoskwiń z puszki
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz