cojemy.pl > Ciasta > Strucla z powidłami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Strucla z powidłami

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

30dag mąki
3dag drożdży
4 łyżki (8 dag) masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
30dag powideł śliwkowych
mleko

Przyrządzanie

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić trzema łyżkami mleka, dodać tyle mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Dokładnie wymieszać. Naczynie z ciastem przykryć, pozostawić w cieple.

Ciasto powinno wyrosnąć podwajając swą objętość. W trakcie rośnięcia utrzeć żółtka z cukrem do białości. Miasto stopić. Do wyrośniętego rozczynu dodać utarte żółtka, cukier waniliowy, 1-2 łyżki mleka i letnie roztopione masło. Wyrobić ciasto staranni drewnianą łyżką. Dostatecznie wyrobione ciasto powinno odstawać od łyżki. Wówczas trzeba je rozwałkować na grubość około 1 cm formująć prostokąt.

Rozwałkowane ciasto posmarować równomiernie powidłami uważając, żeby powidła nie sięgały dalej niż 2 cm od krawędzi krótszych boków prostokąta. Wolną przestrzeń należy także pozostawić wzdłuż jednego z boków dłuższych (około 3 cm od krawędzi). Krótsze boki założyć do środka. Wystarczy, gdy szerokość "zakładu" wynosi 3 cm.

Następnie zwinąć starannie w rulon wzdłuż dłuższego boku poczynając od tego posmarowanego powidłami do końca. Uformowaną w ten sposób struclę przenieść ostrożnie do wąskiej, długiej foremki wyłożonej folią aluminiową lub posmarowanej tłuszczem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Piec dopiero wówczas, gdy ciasto podwoi objętość. Rumienić na jasnozłoty kolor. Upieczoną strucle pozostawić w formie do ostygnięcia. Powierzchnię gorącej strucli można polukrować lukrem waniliowym lub cytrynowym.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Drożdże, Jajka, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Powidła, Śliwki

Podobne przepisy

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto drożdżowe:
35dag mąki
12dag masła lub margaryny
3 żółtka
10dag cukru
5dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50dag mąki
1 litr mleka
12dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10dag posiekanych migdałów
15dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
» zobacz przepis

Strucla z dżemem

Forma potrawy: Ciasto
60dag (3 szklanki) mąki
3/4 szklanki mleka
5dag drożdży
10dag (5 łyżek) cukru
8dag margaryny
2 jaja
szczypta soli
10dag marmolady
30dag dżemu, tłuszcz do formy
» zobacz przepis

Strucla z makiem i migdałami

Forma potrawy: Ciasto
250g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko

Lukier:
białko
100g cukru
200g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny

Ciasto drożdżowe:
500g mąki
30g drożdży
50g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150g masła
sól
35g słodkich i 15g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.