MENU
ZWIŃ MENU

Strucla z powidłami

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

30 dag mąki
3 dag drożdży
4 łyżki (8 dag) masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
30 dag powideł śliwkowych
mleko

Przyrządzanie

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić trzema łyżkami mleka, dodać tyle mąki, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Dokładnie wymieszać. Naczynie z ciastem przykryć, pozostawić w cieple.

Ciasto powinno wyrosnąć podwajając swą objętość. W trakcie rośnięcia utrzeć żółtka z cukrem do białości. Miasto stopić. Do wyrośniętego rozczynu dodać utarte żółtka, cukier waniliowy, 1-2 łyżki mleka i letnie roztopione masło. Wyrobić ciasto staranni drewnianą łyżką. Dostatecznie wyrobione ciasto powinno odstawać od łyżki. Wówczas trzeba je rozwałkować na grubość około 1 cm formująć prostokąt.

Rozwałkowane ciasto posmarować równomiernie powidłami uważając, żeby powidła nie sięgały dalej niż 2 cm od krawędzi krótszych boków prostokąta. Wolną przestrzeń należy także pozostawić wzdłuż jednego z boków dłuższych (około 3 cm od krawędzi). Krótsze boki założyć do środka. Wystarczy, gdy szerokość "zakładu" wynosi 3 cm.

Następnie zwinąć starannie w rulon wzdłuż dłuższego boku poczynając od tego posmarowanego powidłami do końca. Uformowaną w ten sposób struclę przenieść ostrożnie do wąskiej, długiej foremki wyłożonej folią aluminiową lub posmarowanej tłuszczem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Piec dopiero wówczas, gdy ciasto podwoi objętość. Rumienić na jasnozłoty kolor. Upieczoną strucle pozostawić w formie do ostygnięcia. Powierzchnię gorącej strucli można polukrować lukrem waniliowym lub cytrynowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Strucla z dżemem

Forma potrawy: Ciasta

60 dag (3 szklanki) mąki
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
10 dag (5 łyżek) cukru
8 dag margaryny
2 jaja
szczypta soli
10 dag marmolady
30 dag dżemu, tłuszcz do formy

Strucla z makiem i migdałami

Forma potrawy: Ciasta

250 g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko

Lukier:
białko
100 g cukru
200 g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150 g masła
sól
35 g słodkich i 15 g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku