1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek
Masa:
25dag masła
dwa żółtka
10dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10dag orzechów włoskich lub laskowych
Mąkę przesiać. Miód wyłożyć do rondelka, dodać cukier, podgrzewać lekko rumieniąc. Gorący miód wlać do mąki, dodać olej i około 3/4 szklanki mleka wymieszanego z kakao, dodać zapachy, orzechy i skórkę pomarańczową.
Wyrobić ciasto drewnianą łyżką, ewentualnie dodać nieco mleka. Pozostawić do ostygnięcia. Do zupełnie zimnego ciasta dodać amoniak rozprowadzony kilkoma łyżkami zimnej wody i jaja. Wyrobić. Wyłożyć do posmarowanych masłem foremek. Napełniać foremki do połowy wysokości. Upiec piernik, wystudzić i posmarować masą przygotowaną jak niżej:
Masa
Podgrzewać w rondelku czekoladę, dodać śmietankę. Gdy czekolada się stopi, odstawić, ostudzić.
Masło utrzeć na tzw. śmietanę, ucierać w dalszym ciągu dodając po trochu czekoladę i żółtka. Powinna powstać puszysta masa. Piernik przekrajać poziomo na pół, posmarować połową masy, złożyć. Posmarować masą powierzchnię piernika. Ozdobić połówkami orzechów. Wstawić do lodówki. Piernik przekładany powinno się przechowywać w lodówce.