Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek
Masa:
25 dag masła
dwa żółtka
10 dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10 dag orzechów włoskich lub laskowych
Mąkę przesiać. Miód wyłożyć do rondelka, dodać cukier, podgrzewać lekko rumieniąc. Gorący miód wlać do mąki, dodać olej i około 3/4 szklanki mleka wymieszanego z kakao, dodać zapachy, orzechy i skórkę pomarańczową.
Wyrobić ciasto drewnianą łyżką, ewentualnie dodać nieco mleka. Pozostawić do ostygnięcia. Do zupełnie zimnego ciasta dodać amoniak rozprowadzony kilkoma łyżkami zimnej wody i jaja. Wyrobić. Wyłożyć do posmarowanych masłem foremek. Napełniać foremki do połowy wysokości. Upiec piernik, wystudzić i posmarować masą przygotowaną jak niżej:
Masa
Podgrzewać w rondelku czekoladę, dodać śmietankę. Gdy czekolada się stopi, odstawić, ostudzić.
Masło utrzeć na tzw. śmietanę, ucierać w dalszym ciągu dodając po trochu czekoladę i żółtka. Powinna powstać puszysta masa. Piernik przekrajać poziomo na pół, posmarować połową masy, złożyć. Posmarować masą powierzchnię piernika. Ozdobić połówkami orzechów. Wstawić do lodówki. Piernik przekładany powinno się przechowywać w lodówce.
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru
Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg marchwi
350 g brązowego cukru
100 g masła
4 jaja
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100 g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
Forma potrawy: Ciasta
Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20 dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25 dag wyłuskanych orzechów
Forma potrawy: Ciasta
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
0,5 słoika dżemu truskawkowego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy dla pierników
Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej