cojemy.pl > Ciasta > Piernik przekładany

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kurczakiem i jabłkami

Piernik przekładany

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25dag masła
dwa żółtka
10dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10dag orzechów włoskich lub laskowych

Przyrządzanie

Mąkę przesiać. Miód wyłożyć do rondelka, dodać cukier, podgrzewać lekko rumieniąc. Gorący miód wlać do mąki, dodać olej i około 3/4 szklanki mleka wymieszanego z kakao, dodać zapachy, orzechy i skórkę pomarańczową.

Wyrobić ciasto drewnianą łyżką, ewentualnie dodać nieco mleka. Pozostawić do ostygnięcia. Do zupełnie zimnego ciasta dodać amoniak rozprowadzony kilkoma łyżkami zimnej wody i jaja. Wyrobić. Wyłożyć do posmarowanych masłem foremek. Napełniać foremki do połowy wysokości. Upiec piernik, wystudzić i posmarować masą przygotowaną jak niżej:

Masa
Podgrzewać w rondelku czekoladę, dodać śmietankę. Gdy czekolada się stopi, odstawić, ostudzić.

Masło utrzeć na tzw. śmietanę, ucierać w dalszym ciągu dodając po trochu czekoladę i żółtka. Powinna powstać puszysta masa. Piernik przekrajać poziomo na pół, posmarować połową masy, złożyć. Posmarować masą powierzchnię piernika. Ozdobić połówkami orzechów. Wstawić do lodówki. Piernik przekładany powinno się przechowywać w lodówce.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Amoniak do ciast (węglan amonu), Cukier, Cynamon (laska cynamonu), Czekolada, Goździk, goździki, Jajka, Kakao, Masło, Miód, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Oliwa, Orzechy, Pomarańcza, Śmietana

Podobne przepisy

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru

Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
» zobacz przepis

Piernik z marchwi

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
0,5kg marchwi
350g brązowego cukru
100g masła
4 jaja
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
» zobacz przepis

Piernik popularny

Forma potrawy: Ciasto
Półtorej szklanki miodu
dwie szklanki cukru
3-4 jaja
kilogram mąki
20dag oleju sojowego, słonecznikowego lub z oliwy
cztery łyzki zmielonych przypraw - goździk, cynamon, gałka muszkatołowa
trzy łyżki kakao lub sproszkowanej czekolady
dwie łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
łyżeczka amoniaku (wąglanu amonu)
mleko
15-25dag wyłuskanych orzechów
» zobacz przepis

Wątróbka z łososia

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
łyżka masła
1 duże jabłko
szczypta chilli
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz
sól
500g wątróbki z łososia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminku
» zobacz przepis

Przekładaniec ryżowo-mięsny

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
1,5 szklanki ryżu
3 kostki bulionowe
2 szklanki wody
1 łyżka tłuszczu
0,5kg mięsa mielonego
sól, pieprz
0,5kg pomidorów
» zobacz przepis

Piernik z orzechami na miodzie i piwie

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
500g mąki pszennej
250g miodu
150g cukru
100g masła
100ml piwa
100g orzechów
5 jaj
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
100g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
Inne:
masło i mąka do formy
» zobacz przepis

Piernik bez jajek

Forma potrawy: Ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
0,5 słoika dżemu truskawkowego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy dla pierników
Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.