Ciasto:
3 jajka
8dag cukru
8dag mąki
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3dag posiekanych pistacji
Krem:
30dag jeżyn (mogą być mrożone)
25dag twarogu śmietankowego
25dag mleka skondensowanego
12dag cukru pudru
9 łyżeczek żelatyny
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki cukru waniliowego
30dag winogron
galaretka winogronowa
Ciasto:
jajka zmiksować z cukrem i łyżką wody. Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i pistacjami, dodać do jajek. Tortowanicę natłuścić, nałożyć ciasto. Piec 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
Krem:
żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Jeżyny lekko rozmrozić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Wymieszać z twarogiem, mlekiem, cukrem pudrem i żelatyną. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym, połączyć z masą jeżynową.
Winogrona oderwać od gałązek, opłukać. Ciasto włożyć do tortownicy, posypać winogronami. Włożyć krem, polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.