Ciasto:
50dag mąki
5dag drożdży
5dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8dag masła
2 jajka
Masa:
1kg śliwek
5dag cukru
łyżeczka cynamonu
Ciasto:
drożdże pokruszyć, rozetrzec z łyżką cukru, wymieszać z letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Masło stopić ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, masło, jajka, resztę cukru oraz sczyptę soli, zagnieść ciasto.
Ciasto dokładnie wyrobić dłońmi, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ponownie zagnieść, rozwałkować.
Masa:
śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki. Prostokątną blachę natłuścić, wylepić ciastem. Na cieście ułożyć gęsto śliwki. Posypać je cynamonem i cukrem, całość zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
Piec około 25 minut w temperaturze 200°C. Gotowe ciasto ostudzić, pokroić w duże kwadraty.