Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8 dag masła
2 jajka
Masa:
1 kg śliwek
5 dag cukru
łyżeczka cynamonu
Ciasto:
drożdże pokruszyć, rozetrzec z łyżką cukru, wymieszać z letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Masło stopić ostudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, masło, jajka, resztę cukru oraz sczyptę soli, zagnieść ciasto.
Ciasto dokładnie wyrobić dłońmi, następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ponownie zagnieść, rozwałkować.
Masa:
śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki. Prostokątną blachę natłuścić, wylepić ciastem. Na cieście ułożyć gęsto śliwki. Posypać je cynamonem i cukrem, całość zostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
Piec około 25 minut w temperaturze 200°C. Gotowe ciasto ostudzić, pokroić w duże kwadraty.
Forma potrawy: Ciasta
Krem budyniowy:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25 dag białego sera
Ciasto serowe:
15 dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30 dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni
Forma potrawy: Ciasta
40 dag (2 szklanki) mąki
20 dag margaryny
10 dag (5 łyżek) cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego lub esencja zapachowa
1 1/2 kg śliwek
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Ciasta
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
13 dag margaryny
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
tłuszcz i tarta bułka do formy
Mazurek biszkoptowy z suszonymi śliwkami
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
5 jaj
15 dag (8 łyżek) cukru
10 dag ( 1/2 szklanki) mąki pszennej
2 dag (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
4 dag margaryny
15 dag suszonych śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy
Lukier:
1 białko
10 dag (5 łyżek) cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy