MENU
ZWIŃ MENU

Tort szampański z morelami

Formy potrawy: Ciasta, Desery, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki

Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów

Przyrządzanie

Białka oddzielić od żółtek, ubić z 3 łyżkami zimnej wody na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier oraz sól. Dodać żółtka oraz mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię. Wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec 15 min. w temperaturze 200°C. Upieczony biszkopt studzić przez chwilę w formie. Wyjąć, odstawić do całkowitego przestygnięcia.

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Osączyć morele, cztery połówki odłożyć. Połowę pozostałych moreli zmiksować, resztę pokroić w kosteczkę. Rozpuścić żelatynę, połączyć z szampanem.

Ubić połowę śmietany kremówki z 2 cukrami waniliowymi. Podzielić na 2 równe porcje. Do jednej dodać puree morelowe i połowę masy z szampanem, do drugiej - kostki owoców i resztę masy z szampanem. Obwie wstawić na chwilę do lodówki.

Biszkopt rozkroić na trzy krążki, wokół spodniego zapiąć brzeg tortownicy. Posmarować masą z puree owocowym, przykryć drugim krążkiem. Posmarować masą z kawałkami owoców, przykryć trzecim. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Usunąć brzeg formy, posmarować ciasto ze wszystkich stron resztą śmietany ubitej z pozostałym cukrem waniliowym. Posypać krokantem i pokruszonymi bezami, udekorować pokrojonymi morelami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Desery

750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu

Schab pieczony z morelami

Forma potrawy: Dania główne

800 g schabu bez kości
80 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350 g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Ciasta, Desery


250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)

Tort czekoladowy po polsku

Forma potrawy: Ciasta

 
Ilość na 16 porcji:
250 g gorzkiej czekolady
12 jaj
100 g cukru
250 g zmielonych migdałów ze skórką
 
Masa migdałowa:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
150 g cukru
250 ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
 
Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej tartej czekolady
100 g cukru pudru
2 łyżki masła
125 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
 
Inne:
masło i mąka do tortownicy