cojemy.pl > Ciasta > Tort szampański z morelami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z marchewką i pietruszką

Tort szampański z morelami

Formy potrawy: ciasto, deser, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki potrawy

Na biszkopt:
3 jajka
12dag cukru
szczypta soli
po 5dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2dag bezów

Przyrządzanie

Białka oddzielić od żółtek, ubić z 3 łyżkami zimnej wody na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier oraz sól. Dodać żółtka oraz mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię. Wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec 15 min. w temperaturze 200°C. Upieczony biszkopt studzić przez chwilę w formie. Wyjąć, odstawić do całkowitego przestygnięcia.

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Osączyć morele, cztery połówki odłożyć. Połowę pozostałych moreli zmiksować, resztę pokroić w kosteczkę. Rozpuścić żelatynę, połączyć z szampanem.

Ubić połowę śmietany kremówki z 2 cukrami waniliowymi. Podzielić na 2 równe porcje. Do jednej dodać puree morelowe i połowę masy z szampanem, do drugiej - kostki owoców i resztę masy z szampanem. Obwie wstawić na chwilę do lodówki.

Biszkopt rozkroić na trzy krążki, wokół spodniego zapiąć brzeg tortownicy. Posmarować masą z puree owocowym, przykryć drugim krążkiem. Posmarować masą z kawałkami owoców, przykryć trzecim. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Usunąć brzeg formy, posmarować ciasto ze wszystkich stron resztą śmietany ubitej z pozostałym cukrem waniliowym. Posypać krokantem i pokruszonymi bezami, udekorować pokrojonymi morelami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Jajka, Morele, Mąka pszenna (zwykła), Mąka ziemniaczana, Orzechy, Proszek do pieczenia, Szampan, Sól kuchenna, Wino, Śmietana, Żelatyna

Podobne przepisy

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Deser, Ciasto
250g tartej czekolady dobrej jakości
180g cukru pudru
200g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Tort czekoladowy po polsku

Forma potrawy: Ciasto
Ilość na 16 porcji:
250g gorzkiej czekolady
12 jaj
100g cukru
250g zmielonych migdałów ze skórką
 
Masa migdałowa:
250g zmielonych migdałów bez skórki
150g cukru
250ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
 
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej tartej czekolady
100g cukru pudru
2 łyżki masła
125ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
 
Inne:
masło i mąka do tortownicy
» zobacz przepis

Jabłkowy tort śmietanowy

Forma potrawy: Ciasto
20dag mąki
8dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant
» zobacz przepis

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Deser
750g dojrzałej dyni
200g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu
» zobacz przepis

Tort wiśniowy

Forma potrawy: Ciasto
Ilość na 16 porcji

Ciasto:
150g mąki
50g masła
200g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao

Do przełożenia:
50ml wiśniowki
500g wiśni
150g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150g konfitur wiśniowych
250ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu

Inne:
10g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy
» zobacz przepis

Tort daktylowy

Forma potrawy: Ciasto
150g daktyli
150g migdałów
5 białek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150g cukru pudru
50g biszkoptów
100ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
 
Do przełożenia:
150g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
 
Lukier:
50g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
» zobacz przepis

Różowy tort z bitą śmietaną i owocami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5 jaj
25dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13dag margaryny
15dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
 
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
 
Oraz poncz do nasączenia
» zobacz przepis

Schab pieczony z morelami

Forma potrawy: Danie główne
800g schabu bez kości
80ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia
» zobacz przepis

Amerykański tort dyniowy

Forma potrawy: Ciasto
750g dyni
125ml wody
4 żółtka
100g brązowego cukru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
65g masła
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 spód do tortu z kruchego ciasta
125ml śmietany kremowej
» zobacz przepis

Tort gruszkowy

Forma potrawy: Deser
20dag pumpernikla (ciemny chleb razowy)
10dag masła
6 małych gruszek
25dag cukru
10 łyżeczek żelatyny instant
4 żółtka
1,5 szklanki czerwonego wina
1,5 szkalnki śmietany kremówki
cynamon
wiórki czekoladowe do dekoracji
» zobacz przepis

Tort pomarańczowy

Forma potrawy: Ciasto
280g migdałów
200g cukru pudru
5-6 jaj
sok i skórka starta z 2 pomarańczy
8 łyżek tartej bułki
Lukier:
200g cukru pudru
sok z 1 pomarańczy
Inne:
masło i mąka do tortownicy
kandyzowane lub zwykłe pomarańcze do przybrania
smażona skórka pomarańczowa do przybrania
» zobacz przepis

Tort czekoladowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
4 łyżki wody
1 1/2 szkl. cukru pudru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
Krem:
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe
4 płaskie łyżki kaszy mannej
Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
2 łyżki mleka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.