cojemy.pl > Ciasta > Pierniczki "całuski"

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z serem żółtym, bez cebuli, czosnku i porów

Pierniczki "całuski"

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1/2 kg. mąki
20dag cukru
15dag miodu
2 jaja
pół łyżeczki amoniaku (węglan amonu)
10dag masła lub smalcu
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
łyżka sproszkowanego cynamonu
pół łyżeczki sproszkowanych goździków
łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
tłuszcz lub wosk do smarowania blach

Przyrządzanie

Mąkę przesiać. Miód stopić, wymieszać z mąką i przyprawami, dodać masło. Naczynia przykryć i pozostawić w chłodzie na 48 godzin. Następnie przygotowaną masę wymieszać z jajami i cukrem pudrem.

Amoniak rozprowadzić trzema łyżkami zimnej wody. Wlać do ciasta Wymieszać.

Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrobić ręką, zagniatając tak jak ciasto na makaron. Ciasto powinno uzyskać konsystencję ciasta makaronowego. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodać nieco śmietany.

Pozostawić na godzinę pod przykryciem. Wałkować placki grubości około półtora cm. Wykrawać foremkami kółka, półksiężyce, gwiazdki itp. Układać na blachach posmarowanych woskiem lub tłuszczem. Piec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Lekko rumienić.

Ostudzone pierniczki przechowywać w szczelnie zamykanych słojach lub puszkach. Po upieczeniu można je polukrować.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Amoniak do ciast (węglan amonu), Cukier, Cynamon (laska cynamonu), Gałka muszkatołowa, Goździk, goździki, Jajka, Masło, Miód, Mąka pszenna (zwykła), Pomarańcza, Smalec

Podobne przepisy

Pierniczki miodowe z polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasto
Pierniczki:
15dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jaja
torebka proszku do pieczenia
Polewa:
200g czekolady
200ml śmietanki
» zobacz przepis

Drobne pierniki

Forma potrawy: Ciasto
1,25kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
karmel
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy
lukier do ozdobienia
» zobacz przepis

Pierniki korzenne z polewą miętową

Forma potrawy: Ciasto
35dag mąki pszennej
35dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej
Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.