Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
1/2 kg. mąki
20 dag cukru
15 dag miodu
2 jaja
pół łyżeczki amoniaku (węglan amonu)
10 dag masła lub smalcu
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
łyżka sproszkowanego cynamonu
pół łyżeczki sproszkowanych goździków
łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
tłuszcz lub wosk do smarowania blach
Mąkę przesiać. Miód stopić, wymieszać z mąką i przyprawami, dodać masło. Naczynia przykryć i pozostawić w chłodzie na 48 godzin. Następnie przygotowaną masę wymieszać z jajami i cukrem pudrem.
Amoniak rozprowadzić trzema łyżkami zimnej wody. Wlać do ciasta Wymieszać.
Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrobić ręką, zagniatając tak jak ciasto na makaron. Ciasto powinno uzyskać konsystencję ciasta makaronowego. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodać nieco śmietany.
Pozostawić na godzinę pod przykryciem. Wałkować placki grubości około półtora cm. Wykrawać foremkami kółka, półksiężyce, gwiazdki itp. Układać na blachach posmarowanych woskiem lub tłuszczem. Piec wstawiając do nagrzanego piekarnika. Lekko rumienić.
Ostudzone pierniczki przechowywać w szczelnie zamykanych słojach lub puszkach. Po upieczeniu można je polukrować.
Pierniczki miodowe z polewą czekoladową
Forma potrawy: Ciasta
Pierniczki:
15 dag miodu
przyprawa piernikowa
0,5 kg mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki masła
3 jaja
torebka proszku do pieczenia
Polewa:
200 g czekolady
200 ml śmietanki
Forma potrawy: Ciasta
1,25 kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
karmel
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy
lukier do ozdobienia
Pierniki korzenne z polewą miętową
Forma potrawy: Ciasta
35 dag mąki pszennej
35 dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5 dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej
Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego