Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
40 dag mąki
opakowanie suszonych drożdży
5 dag cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
10 dag miękkiego masła
Dodatkowo:
7 dag masła
3 łyzki cukru
4 łyżki płatków migdałowych
Nadzienie:
6 łyżeczek żelatyny
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego
skórka z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
opakowanie budyniu mnigdałowego
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
Ciasto:
mąkę, drożdże, cukier, mleko, roztopione masło i jajka wyrobić na ciasto. Odstawić na 30 minut. Następnie ciastem wylepić prostokątną blachę. Łyżką wazową powyciskać w cieście dołki, w każdy włożyć kawałek masła, oprószyć cukrem i posypać migdałami. Piec 25 minut w temperaturze 200°C.
Nadzienie:
jabłka obrać, poćwiartować, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Sok jabłkowy zagotować ze skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Wrzucić jabłka, dusić, aż się rozpadną. Dodać żelatynę, wymieszać i wystudzić.
Budyń zagotować z mlekiem i cukrem, wystudzić. Połączyć z masą jabłkową. Ciasto pokroić na 4 części, każdą przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć nadzieniem. Przed podaniem schłodzić.
Forma potrawy: Ciasta
60 dag (3 szklanki) mąki
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100 dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar
Forma potrawy: Ciasta
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
25 dag margaryny
25 dag twarogu
75 dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Placek drożdżowy z jabłkami lub śliwkami
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
15 dag margaryny
5 dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1 kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
Forma potrawy: Ciasta
3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko