Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Składniki na 12 porcji:
18 dag herbatników
8 dag masła
30 dag cukru
5 jajek
3 dag mąki
2 puszki (po 314 ml) mandarynek
2 cukry waniliowe
skórka otarta z 1 pomarańczy i z 1 limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
40 dag twarogu chudego
40 dag twarogu pełnotłustego
plasterki limonki i listki melisy
tłuszcz do wysmarowania formy
Herbatniki przełożyć do torebki foliowej, zagnieść wałkiem do ciasta. Masło stopić w rondlu, dodać pokruszone herbatniki, 12 dag cukru i 4 łyżki zminej wody. Tortownicę posmarować tłuszczem, przełożyć do niej przygotowaną masę, wylepić spód i boki formy (na wysokość 3 cm). Wstawić na 20 minut do lodówki.
Mandarynki osączyć na sitku, kilka odłożyć do dekoracji. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Twarogi wymieszać z mąką, otartą skórką z limonki i pomarańczy, następnie przełożyć do utartych z cukrem jajek i dokładnie wymieszać.
Na końcu wrzucić mandarynki. Wszystkie skłądniki ponownie przemieszać (ostrożnie, by nie uszkodzić owoców). Masę twarogową przełożyć na herbatnikowy spód, a wierzch wyrównać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 minut w temperaturze 150°C. Potem zwiększyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze 45 minut. Wyjąć z pieca, ostrym nożem oddzielić ciasto od brzegów formy, wystudzić.
Gotowy sernik udekorować odłożonymi cząstkami mandarynki, plasterkami limonki i listkami melisy cytrynowej.
Forma potrawy: Ciasta
50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej)
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)
10 dkg cukru, 1/2 cytryny
30 dkg biszkoptów
Sernik truskawkowy lub malinowy
50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10 dag cukru
połowa cytryny
30 dag biszkoptów
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
240 g mąki
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
sól
Inne:
800 g sera białego
100 ml śmietany
4 jaja
350 g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika
Lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Sałatka z groszku i mandarynek
Forma potrawy: Sałatki
20 dag zielonego groszku lub groszku konserwowego z puszki
6 mandarynek
4 plastry szynki
4 łyżki majonezu
cukier
sól