Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
1 paczka wafli andrutów
Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych
Masa
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka
Najpierw przygotować masę: margarynę roztopić na małym ogniu, wsypać mleko w proszku oraz cukier i gotować, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Dodać żółtka i szybko, starannie utrzeć.
Ciepłą masą smarować wafle szerokim nożem, maczanym w ciepłej wodzie i układać jeden na drugim. Wierzchni wafel i boki torciku również posmarować masą.
Przybrać cząstkami mandarynek i pistacjami.
Forma potrawy: Desery
50 dag truskawek
35 dag gotowych małych bez
1 szklanka śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
15 dag cukru
paczka wafli
1 szklanka mleka
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dag gęstej marmolady
Marynowany seler z ananasem i szynką
Forma potrawy: Sałatki
puszka kukurydzy
biała część pora
3 jajka
kilka plastrów szynki
słoiczek marynowanego selera
5 krązków ananasa (lub w kawałkach)
majonez
sól
pieprz
Forma potrawy: Desery
biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)
Do przybrania:
150ml bitej śmietalny