cojemy.pl > Ciasta > Torcik kawowo-śmietankowy

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Torcik kawowo-śmietankowy

Formy potrawy: ciasto, deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Na 14 porcji:
4 jajka
15dag cukru
8dag mąki pszennej
5dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)

Przyrządzanie

Białka oddzielić od żółtek, ubić z 4 łyżkami wody. Podczas ubijania wsypać stopniowo 10 dag cukru. Dodać żółtka, a potem mąkę pszenną połączoną z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz wymieszać składniki trzepaczką.

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Przelać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200°C. Upieczony biszkopt wyjąc z formy, odłożyć do całkowitego przestygnięcia.

Przyrządzić krem ajerkoniakowy: ubić na sztywno połowę śmietany kremówki z 1 cukrem waniliowym. Podczas ubijania wsypywać stopniowo połowę zagęstnika. Dodać ajerkoniak.

Przyrządzić krem kawowy: ubić pozostałą śmietanę z resztą cukru i zagęstnika. Dodać kawę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody.

Biszkopt podzielić na dwa krążki jednakowej grubości. Do dwóch szprycek przełożyć po połowie kremu kawowego i ajerkoniakowego, wyciaskać na jeden z krążków biszkopta na przemian coraz mniejsze koła z jednego i z drugiego kremu. Przykryć drugim krążkiem.

Udekorować uformowany tort resztą kremu i listkami gorzkiej czekolady. Do chwili spożycia przechowywać w lodówce.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Czekolada, Jajka, Kawa, Koniak, Mąka pszenna (zwykła), Mąka ziemniaczana, Proszek do pieczenia, Śmietana

Podobne przepisy

Torcik waflowo-kaimakowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
paczka wafli
1 szklanka mleka
30dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25dag gęstej marmolady
» zobacz przepis

Sernikowy torcik

Forma potrawy: Deser
biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)

Do przybrania:
150ml bitej śmietalny
» zobacz przepis

Szybki torcik truskawkowy

Forma potrawy: Deser
50dag truskawek
35dag gotowych małych bez
1 szklanka śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
15dag cukru
» zobacz przepis

Deser Pischingera

Forma potrawy: Deser
1 kieliszek rumu (10dag orzechów laskowych lub włoskich)
2 całe jajka (2 żółtka)
1 kostka masła (150 g)
25dag cukru pudru (10 dag)
3 kopiaste łyżki kakao (10dag gorzkiej czekolady)
1 opakowanie dużych kruchych wafli (5 -6 wafli)
» zobacz przepis

Szybki torcik kajmakowy

Forma potrawy: Deser
1 paczka wafli andrutów

Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych

Masa
25dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.