Na 14 porcji:
4 jajka
15 dag cukru
8 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)
Białka oddzielić od żółtek, ubić z 4 łyżkami wody. Podczas ubijania wsypać stopniowo 10 dag cukru. Dodać żółtka, a potem mąkę pszenną połączoną z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz wymieszać składniki trzepaczką.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Przelać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200°C. Upieczony biszkopt wyjąc z formy, odłożyć do całkowitego przestygnięcia.
Przyrządzić krem ajerkoniakowy: ubić na sztywno połowę śmietany kremówki z 1 cukrem waniliowym. Podczas ubijania wsypywać stopniowo połowę zagęstnika. Dodać ajerkoniak.
Przyrządzić krem kawowy: ubić pozostałą śmietanę z resztą cukru i zagęstnika. Dodać kawę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody.
Biszkopt podzielić na dwa krążki jednakowej grubości. Do dwóch szprycek przełożyć po połowie kremu kawowego i ajerkoniakowego, wyciaskać na jeden z krążków biszkopta na przemian coraz mniejsze koła z jednego i z drugiego kremu. Przykryć drugim krążkiem.
Udekorować uformowany tort resztą kremu i listkami gorzkiej czekolady. Do chwili spożycia przechowywać w lodówce.
paczka wafli
1 szklanka mleka
30 dag (1 szklanka i 3 łyżki) cukru
25 dag margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 łyżki kakao
25 dag gęstej marmolady
Sernik z budyniem czekoladowym
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Truskawkowo-śmietankowy koktajl
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
Forma potrawy: Desery
1 paczka wafli andrutów
Do przybrania:
2 mandarynki (10 dag)
10-12 orzeszków pistacjowych
Masa
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka w proszku
2 zółtka