Dania główne z nabiałem oraz jajami
Kolorem zielonym zaznaczono nabiał, tłuszcze oraz jaja
kurczę o wadze 1,5 kg
2,5kg pomidorów
1 cebula
3 łyżki gęstego miodu
150g masła
100g obranych migdałów
1 łyżeczka prażonego ziarna sezamowego
szczypta szafranu
1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
1kg mięsa mielonego (drobiowe lub mieszane)
4 jajka
cebula
10dag boczku w plastrach
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
lub przyprawa do mięsa mielonego
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250ml bulionu (może być z kostki)
120g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
pierś z kurczaka
30 - 40dag pieczarek
2 cebule
śmietana 22%
sól
pieprz
1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg)
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
1 mały kalafior
1 kalarepka
1/2 małego selera
1 średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
litr wody
sól, pieprz
Sos:
250ml rosołu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki cukru, sól
250g makaronu ryżowego
120g piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
250g kiełków sojowych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki sosu rybnego
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju
3 pędy bambusowe
Do przybrania:
natka pietruszki
cytryna
świeże czerwone papryczki chilli
1 kurczak
1/2 szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
1 puszka ananasa w plastrach
100g cukru pudru
3 goździki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 paczki szafranu
sok z 1 dużej cytryny
śliwki suszone bez pestek
orzechy włoskie łuskane
1,2kg schabu bez kości
100g migdałów
250ml wina (malaga)
5 łyżek oleju
2 gałązki zielonej pietruszki
sól
8 plastrów schabu bez kości o grubości ok 1 - 1,5cm
paczka fig
4 małe cebulki (np. szalotki)
3 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego
3 łyżki oliwy
łyżka masła
kieliszek wina najlepiej czerwonego
sól, pieprz do smaku
Do podania:
kasza kus-kus
1kg szparagów
100g masła
1 łyżka tartej bulki
cukier, sól
4 czarki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
5-6 łodyżek szczypiorku lub dymki
łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia
1 i 1/4 szklanki ryżu
tyleż fasoli
1-2 cebule
1-2 roztarte ząbki czosnku
pół szklanki oleju
sól
chili
1-2 suszone papryki
3/4 litra wody