Dania główne z masłem
Kolorem zielonym zaznaczono masło
4 pory
25dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
25dag makaronu spaghetti
pół kostki masła lub margaryny
posiekany ząbek czosnku
pół szklanki utartego żółtego sera
1 i 3/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
750g śliwek lub małych moreli
100g cukru pudru
80g masła do polania
60g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
700g kartofli
50g masła
3 jajka
mąka, sól
8 jaj na twardo
2 bułki
2 cebule
łyżeczka posiekanego selera
4 łyżki masła
surowe jajo
papryka do przyprawienia
sól, pieprz
zielenina
tarta bułka
margaryna do smażenia
Na 12 sztuk:
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
250ml mleka
250ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia
Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50g rodzynków
50g cukru
Sos:
100g cukru brązowego
80g masła
50ml śmietany kremówki
60ml rumu
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
2kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki
1kg szparagów
100g masła
1 łyżka tartej bulki
cukier, sól
50dag wołowiny bez kości lub rostbefu bez kości
tłuszcz
2dag mąki
sól, pieprz
Do podania:
frytki
500g ziemniaków
cebula
15dag sera żółtego
sól, pieprz
zielenina
4-6 łyżek masła lub margaryny
Na ciasto:
30dag mąki
3dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
50dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4dag masła lub margaryny do polania
2dag tartej bułki
6dag cukru pudru
6 szklanek wrzącej wody
2 szklanki kaszy gryczanej
3 łyżki masła lub oleju
3 posiekane cebule
25dag posiekanych pieczarek
pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki posiekanego selera
sól, pieprz