1 kurczak
1/2 szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
1 puszka ananasa w plastrach
100g cukru pudru
3 goździki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 paczki szafranu
sok z 1 dużej cytryny
śliwki suszone bez pestek
orzechy włoskie łuskane
Wymieszać dokładnie oliwę ze zgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, szafranem i sokiem z cytryny, wysmarowac tym oczyszczonego kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić na 2 godziny do zmacerowania. Śliwki nadziać ćwiartkami orzechów i przeciąć je na połowę.
Włożyć kurczaka do brytfanny, dodać 1/2 szklanki wody i piec w piekarniku 40-45 min podlewając sosem własnym. Pod koniec pieczenia dodać śliwki.
Przygotować syrop z cukru, kilku łyżek sosu z kurczka i soku z ananasa, dodać gożdziki. Zamoczyć plastry ananasa w syropie i zapiec w piekarniku na złoty kolor w żaroodpornym naczyniu.
Podzielić kurczaka na porcje, ułożyć w salaterce, oblać sosem, obłożyć plastrami ananasa i śliwkami. Podawać na gorąco.