Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 8, czas przygotowania: 3 godz.
1 kurczak
1/2 szklanki oliwy
6 ząbków czosnku
1 puszka ananasa w plastrach
100 g cukru pudru
3 goździki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 paczki szafranu
sok z 1 dużej cytryny
śliwki suszone bez pestek
orzechy włoskie łuskane
Wymieszać dokładnie oliwę ze zgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, szafranem i sokiem z cytryny, wysmarowac tym oczyszczonego kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić na 2 godziny do zmacerowania. Śliwki nadziać ćwiartkami orzechów i przeciąć je na połowę.
Włożyć kurczaka do brytfanny, dodać 1/2 szklanki wody i piec w piekarniku 40-45 min podlewając sosem własnym. Pod koniec pieczenia dodać śliwki.
Przygotować syrop z cukru, kilku łyżek sosu z kurczka i soku z ananasa, dodać gożdziki. Zamoczyć plastry ananasa w syropie i zapiec w piekarniku na złoty kolor w żaroodpornym naczyniu.
Podzielić kurczaka na porcje, ułożyć w salaterce, oblać sosem, obłożyć plastrami ananasa i śliwkami. Podawać na gorąco.
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania na grilla
kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 cały kurczak
5 dag masła
szampan lub białe wytrawne wino
30 dag pomarańczy
5 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny