Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
1 i 1/4 szklanki ryżu
tyleż fasoli
1-2 cebule
1-2 roztarte ząbki czosnku
pół szklanki oleju
sól
chili
1-2 suszone papryki
3/4 litra wody
Wypłukaną fasolę zalać wodą, odstawić na noc, odcedzić, zalać osoloną wodą, gotować do miękkości około 2 godzin, odcedzić, odstawić.
Suszone strąki papryki zalać wodą, odstawić na 20 minut, po tym czasie odcedzić, posiekać.
Ryż wypłukać, starannie odcedzić. Olej rozgrzać w garnku, dodać cebulę i czosnek, mieszając smażyć na złoty kolor.
Wsypać ryż, ciągle mieszając smażyć na małym ogniu przez 5 min.
Dodać fasolę, posiekana paprykę, chilli, osolić, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 min.
Podawać z sałatą.
Udka kurczaka z fasolą i pyzami
Forma potrawy: Dania główne
6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30 dag pyz
kawałek pora
20 dag fasoli
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
Do podania z:
frytkiami lub fasolą
Forma potrawy: Sałatki
3 pomidory
pół strąka czerwonej papryki
pół puszki czerwonej fasoli
połowa cebuli
sól
pieprz
liście świeżej bazylii
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Forma potrawy: Dania główne
1,5 kg wieprzowiny
0,5 kg fasoli
250 ml soku pomidorowego
1 duża cebula
125 ml oleju
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz