1 i 1/4 szklanki ryżu
tyleż fasoli
1-2 cebule
1-2 roztarte ząbki czosnku
pół szklanki oleju
sól
chili
1-2 suszone papryki
3/4 litra wody
Wypłukaną fasolę zalać wodą, odstawić na noc, odcedzić, zalać osoloną wodą, gotować do miękkości około 2 godzin, odcedzić, odstawić.
Suszone strąki papryki zalać wodą, odstawić na 20 minut, po tym czasie odcedzić, posiekać.
Ryż wypłukać, starannie odcedzić. Olej rozgrzać w garnku, dodać cebulę i czosnek, mieszając smażyć na złoty kolor.
Wsypać ryż, ciągle mieszając smażyć na małym ogniu przez 5 min.
Dodać fasolę, posiekana paprykę, chilli, osolić, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 min.
Podawać z sałatą.