Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.
1,2 kg schabu bez kości
100 g migdałów
250 ml wina (malaga)
5 łyżek oleju
2 gałązki zielonej pietruszki
sól
Mięso schabowe dokładnie umyć w zimnej wodzie. Osuszyć i pokroić na 6 kotletów. Lekko rozbic tłuczkiem z obu stron.
Migdały sparzyć wrzątkiem i odstawić na 10 minut, po tym czasie osączyć na sicie, zdjąć skórki. Następnie pokroić na cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron po 8 minut. Najpierw smażyć na bardzo dużym ogniu, po czym ogień zmniejszyć. Po usmażeniu kotlety posolić, przełożyć na ogrzany półmisek, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Przygotować sos: na tłuszczu pozostałym po smażeniu kotletów, podsmażyć migdały. Podczas smażenia uważać, aby się nie przypaliły. Zdjąć z ognia, zalać winem i sos dobrze wymieszać.
Kotlety polać gorącym sosem, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i od razu podawać.
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe
500g odsączonych śliwek z puszki (syrop pozostawić)
1 cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Schab karkowy z grilla (z rusztu)
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg schabu karkowego
150 g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól
Forma potrawy: Dania główne
1 kg ziemniaków
4 kotlety schabowe
4 łyżki oleju
4 cebule
4 jabłka
6 łyżek soku z cytryny
sól, pieprz
8 gałązek tymianku
8 łyżek śmietany kremówki
Do dekoracji:
kilka gałązek natki pietruszki lub tymianku