Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz.
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Kotlety opłukać, osuszyć, rozbić lekko tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Cebulę bardzo drobno posiekać, usmażyć na łyżce masła i ostudzić. Wbić jaja, wymieszać.
Panierować kotlety w roztrzepanych jajach wymieszanych z cebulą, a następnie w tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
Przyrządzić zasmażkę: podrumienić mąkę na łyżce masła, rozprowadzić zimnym bulionem. Dodać chrzan, zagotować i zalać sosem kotlety.
Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 30 minut.
Gdy kotlety będą miękkie, przełożyć na ogrzany półmisek. Podawać z sosem musztardowym, pieczonymi lub smażonymi kartoflami i gotowaną kapusta kiszona.
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe
500g odsączonych śliwek z puszki (syrop pozostawić)
1 cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Forma potrawy: Dania główne
1,2 kg schabu bez kości
100 g migdałów
250 ml wina (malaga)
5 łyżek oleju
2 gałązki zielonej pietruszki
sól
Schab karkowy z grilla (z rusztu)
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg schabu karkowego
150 g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
2 jaja
pół szklanki mleka
2 łyżki oleju
6 pomidorów
2 łyżki oleju (ponownie)
mąka
bułka tarta
masło