cojemy.pl > Dania główne > Kotlety schabowe panierowane i duszone

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Kotlety schabowe panierowane i duszone

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki potrawy

4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250ml bulionu (może być z kostki)
120g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona

Przyrządzanie

Kotlety opłukać, osuszyć, rozbić lekko tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Cebulę bardzo drobno posiekać, usmażyć na łyżce masła i ostudzić. Wbić jaja, wymieszać.
Panierować kotlety w roztrzepanych jajach wymieszanych z cebulą, a następnie w tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
Przyrządzić zasmażkę: podrumienić mąkę na łyżce masła, rozprowadzić zimnym bulionem. Dodać chrzan, zagotować i zalać sosem kotlety.
Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 30 minut.
Gdy kotlety będą miękkie, przełożyć na ogrzany półmisek. Podawać z sosem musztardowym, pieczonymi lub smażonymi kartoflami i gotowaną kapusta kiszona.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Bułka tarta, Cebula, Chrzan, Jajka, Kapusta kwaszona, kiszona, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Schab, Sól kuchenna, Ziemniaki

Podobne przepisy

Schabowe inaczej

Forma potrawy: Danie główne
4 kotlety schabowe
500g odsączonych śliwek z puszki (syrop pozostawić)
1 cebula, posiekana
25g masła lub 1 łyżka oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
» zobacz przepis

Kotlety schabowe w winie

Forma potrawy: Danie główne
1,2kg schabu bez kości
100g migdałów
250ml wina (malaga)
5 łyżek oleju
2 gałązki zielonej pietruszki
sól
» zobacz przepis

Schab karkowy z grilla (z rusztu)

Forma potrawy: Danie na grilla
1kg schabu karkowego
150g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól
» zobacz przepis

Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200g parmezanu
200g pieczarek
3 łyżki masła
20g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
 
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
» zobacz przepis

Grillowane kotlety baranie z ziołami

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno
» zobacz przepis

Kotlet schabowy z jabłkiem

Forma potrawy: Danie główne
1kg ziemniaków
4 kotlety schabowe
4 łyżki oleju
4 cebule
4 jabłka
6 łyżek soku z cytryny
sól, pieprz
8 gałązek tymianku
8 łyżek śmietany kremówki

Do dekoracji:
kilka gałązek natki pietruszki lub tymianku
» zobacz przepis

Kotlety jagnięce aromatyczne

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 kotletów jagnięcych
2 łyżki pokrojonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego majeranku
otarta skórka z 1 pomarańczy
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
połowa kapusty chińskiej, pokrojonej w paski
225g małych, poćwiartowanych pomidorków
50g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
2 łyżki przyrumienionych ziarenek sezamowych
» zobacz przepis

Cordon bleu z brokułami

Forma potrawy: Danie główne
4 kotlety cielęce (po ok. 200g i grubości ok. 2cm)
4 plastry sera ementalera
4 plastry gotowanej szynki
sól, pieprz
2 jaja
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
500g brokułów
rzeżucha do przybrania
» zobacz przepis

Makaron z cielęciną

Forma potrawy: Danie główne
2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia
» zobacz przepis

Kotlety sojowo-ziemniaczane

Forma potrawy: Danie główne
30dag nasion soi
20dag ugotowanych ziemniaków
2 jaja
cebula
2dag tłuszczu
sól, pieprz
szklanka tartej bułki
6dag smalcu lub oleju
» zobacz przepis

Schab po góralsku

Forma potrawy: Danie główne
75dag schabu z kością
100dag kapusty kwaszonej
4dag tłuszczu
15dag cebuli
1dag papryki mielonej
2dag mąki
25dag śmietany
1/2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
sól
» zobacz przepis

Kotlety ryżowe z wątróbką

Forma potrawy: Danie główne
półtorej szklanki ryżu
3 szklanki mleka
kostka rosołu
3 łyżki tłuszczu
sól
cebula
15-20dag wątroby
2 jajka
2 łyżki utartego żółtego sera
2 łyżki tartej bułki
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.