250g makaronu ryżowego
120g piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
250g kiełków sojowych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki sosu rybnego
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju
3 pędy bambusowe
Do przybrania:
natka pietruszki
cytryna
świeże czerwone papryczki chilli
Makaron zostawić do namoczenia na 30 minut w ciepłej wodzie.
Czosnek obrać, posiekać, szczypiorek umyć, pokroić na kawałki o długosci 4 cm.
Mięso kurczaka pokroić w paski, jajko lekko roztrzepać. Pędy bambusa pokroić w paski.
W głębokim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć czosnek z pędami bambusowymi na ciemnozłoty kolor. Dodac kurczaka i jajko, ciągle miesząjac smażyć przez 3 minuty.
Dodać odsączony makaron i połowę kiełków sojowych, mieszać i smażyć 1 minutę.
Dodać przecier pomidorowy, sos sojowy i rybny, orzechy i cukier, smażyć mieszając przez 3 minuty. Wymieszać z resztą kiełków i szczypiorkiem.
Przełożyć na półmisek, przybrać ćwiartkami cytryny, kwiatkami z chilli i listkami pietruszki. Danie podawać gorące.