Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.
250 g makaronu ryżowego
120 g piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
250 g kiełków sojowych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżki sosu rybnego
1 pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju
3 pędy bambusowe
Do przybrania:
natka pietruszki
cytryna
świeże czerwone papryczki chilli
Makaron zostawić do namoczenia na 30 minut w ciepłej wodzie.
Czosnek obrać, posiekać, szczypiorek umyć, pokroić na kawałki o długosci 4 cm.
Mięso kurczaka pokroić w paski, jajko lekko roztrzepać. Pędy bambusa pokroić w paski.
W głębokim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć czosnek z pędami bambusowymi na ciemnozłoty kolor. Dodac kurczaka i jajko, ciągle miesząjac smażyć przez 3 minuty.
Dodać odsączony makaron i połowę kiełków sojowych, mieszać i smażyć 1 minutę.
Dodać przecier pomidorowy, sos sojowy i rybny, orzechy i cukier, smażyć mieszając przez 3 minuty. Wymieszać z resztą kiełków i szczypiorkiem.
Przełożyć na półmisek, przybrać ćwiartkami cytryny, kwiatkami z chilli i listkami pietruszki. Danie podawać gorące.
Zapiekanka z kurczaka i makaronu
Forma potrawy: Zapiekane
15 dag makaronu (np.: rurki, muszelki)
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag)
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1 łyżka natki pietruszki
sól,
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym
Forma potrawy: Dania główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz