Forma potrawy: Dania główne
pierś z kurczaka
30 - 40 dag pieczarek
2 cebule
śmietana 22%
sól
pieprz
Pierś z kurczaka przekroić jak na kotlety. Przyprawić solą, pieprzem i obsmażyć na patelni. Włożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć.
Na pozostałym w patelni tłuszczu smażyć pieczarki i cebulę do zarumienienia. Następnie dodać smietanę i przez chwilę dusić.
Wylać zawartość z patelni na pierś z kurczaka. Żaroodporne naczynie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180°C przez 15 - 20 minut.
Forma potrawy: Dania główne
1 pierś kurczaka
2 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
1 średnia cebula
sól
pieprz
cukier
Do podania:
ryż
Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym
Forma potrawy: Dania główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
3 łyżki brandy
3 pieczarki
pierś z kurczaka
kostka warzywna rozpuszczona w niecałej szklance wody
3 łyżki octu winnego
pieprz
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryki zielonej
ryż
Pierś z kurczaka z marchewką w sosie curry
Forma potrawy: Dania główne
30 dkg piersi z kurczaka
olej
łyżeczka cukru
pieprz czarny
sól
wódka
3 pieczarki
curry
czosnek w proszku
2 łyżeczki keczupu
sos sojowy
2 duże marchewki