MENU
ZWIŃ MENU

Pierś z kurczaka pod kołderką

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

pierś z kurczaka
30 - 40 dag pieczarek
2 cebule
śmietana 22%
sól
pieprz

Przyrządzanie

Pierś z kurczaka przekroić jak na kotlety. Przyprawić solą, pieprzem i obsmażyć na patelni. Włożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć.

Na pozostałym w patelni tłuszczu smażyć pieczarki i cebulę do zarumienienia. Następnie dodać smietanę i przez chwilę dusić.

Wylać zawartość z patelni na pierś z kurczaka. Żaroodporne naczynie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180°C przez 15 - 20 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pierś kurczaka z jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

1 pierś kurczaka
2 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu (niekoniecznie)
1 średnia cebula
sól
pieprz
cukier

Do podania:
ryż

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Piersi z kurczaka na kwaśno

Forma potrawy: Dania główne

3 łyżki brandy
3 pieczarki
pierś z kurczaka
kostka warzywna rozpuszczona w niecałej szklance wody
3 łyżki octu winnego
pieprz
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
1 cebula
1 ząbek czosnku
pół papryki zielonej
ryż

Pierś z kurczaka z marchewką w sosie curry

Forma potrawy: Dania główne

30 dkg piersi z kurczaka
olej
łyżeczka cukru
pieprz czarny
sól
wódka
3 pieczarki
curry
czosnek w proszku
2 łyżeczki keczupu
sos sojowy
2 duże marchewki