MENU
ZWIŃ MENU

Łosoś z ryżem

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.

Składniki

4 czarki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
5-6 łodyżek szczypiorku lub dymki
łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia

Przyrządzanie

Filet z łososia ugotować w lekko osolonej wodzie, osączyć i ostudzić (moze być puszka łososia we własnym sosie).

Jajka rozbić w naczyniu, dokładnie rozbełtać

Szczypiorek pokroić drobno.

Filet z łososia rozdrobnić na małe kawałeczki

Olej rozgrzać w głębokiej patelni. Na olej wlewać rozbełtane jaja, ściąć je stale mieszając, aby powstała bardzo rozdrobniona ścięta jajecznica.

Dodać łososia, smażyć dalej przez chwilę.

Wsypać ryż, wymieszać, smażyć na małym ogniu, przerwać mieszanie i pozwolić, aby dolna warstwa ryżu lekko się ozłociła, wsypać szczypiorek i wymieszać jeszcze raz.

Przełożyć na półmisek, podawać gorące.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Łosoś z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Filety z łososia na 4 osoby
1/2 kg pieczarek
3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
pieprz
1/2 szklanki białego wina
masło

Do podania:
ryż

Szaszłyk drobiowy z ryżem

Forma potrawy: Dania główne

15 dag piersi z kurczaka
10 dag ryżu
sól, pieprz
15 dag cukinii
2 krążki ananasa z puszki
2 małe cebule
8 dag pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju

Łosoś w sosie ziołowym po francusku

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek

Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku


Court bouillon:
400 ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz

Sos:
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz

Łosoś z grilla

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

Na 4 porcje:
4 dzwonki łososia (około 70 dag) 
pół szklanki gęstej śmietany 
2 cebule 
sok i skórka otarta z cytryny 
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
sól

Do podania:
frytki
sałatka z pomidorów