1kg szparagów
100g masła
1 łyżka tartej bulki
cukier, sól
Szparagi cienko obrać, odłamać zdrewniałe części, związać w pęczki. Opłukać zimną wodą. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 20-30 min. Gdy widelec będzie łatwo wchodził w koniec szparaga, wyjąć, osączyć.
Ułożyć na dwóch końcach półmiska główkami do środka. Oblać masłem ze zrumienioną tartą bułką, a pozostałe masło podać osobno w sosjerce.
Gotowane szparagi mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do gotowanego mięsa lub ryby. Ugotowane szparagi można polać gorącym sosem holenderskim, cytrynowym, beszamelowym, veloute lub serowym. Część sosu należy podac oddzielnie w sosjerce.
Szparagi można również podawać na zimno z sosami: musztardowym, tatarskim, majonezowym, vinaigrette, remoulade.
Ostudzone szparagi można pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem, cukrem i podawać mocno oziębione w pucharkach lub na liściach sałaty.