Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.
1 kg szparagów
100 g masła
1 łyżka tartej bulki
cukier, sól
Szparagi cienko obrać, odłamać zdrewniałe części, związać w pęczki. Opłukać zimną wodą. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 20-30 min. Gdy widelec będzie łatwo wchodził w koniec szparaga, wyjąć, osączyć.
Ułożyć na dwóch końcach półmiska główkami do środka. Oblać masłem ze zrumienioną tartą bułką, a pozostałe masło podać osobno w sosjerce.
Gotowane szparagi mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do gotowanego mięsa lub ryby. Ugotowane szparagi można polać gorącym sosem holenderskim, cytrynowym, beszamelowym, veloute lub serowym. Część sosu należy podac oddzielnie w sosjerce.
Szparagi można również podawać na zimno z sosami: musztardowym, tatarskim, majonezowym, vinaigrette, remoulade.
Ostudzone szparagi można pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem, cukrem i podawać mocno oziębione w pucharkach lub na liściach sałaty.
Forma potrawy: Dania główne
wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól
Forma potrawy: Śniadania
1 kg szparagów
50 g masła
8 jaj
2 łyżki utartego ementalera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprzu cayenne na koniec noża
rzezucha
sól
1/2 łyżeczki cukru
Forma potrawy: Sałatki
25 dag ananasa z puszki
10 dag pieczarek
10 dag ugotowanych szparagów
pół ugotowanego kurczaka (ok. 0,5 kg)
2 jajka
słoik majonezu (15 dag)
pomidor
łyżka zieleniny
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
2 kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125 g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150 g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki