cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Szparagi gotowane

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy na kawę z mlekiem

Szparagi gotowane

Formy potrawy: danie główne, kolacja, przekąska lub przystawka, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 50 min.

Składniki potrawy

1kg szparagów
100g masła
1 łyżka tartej bulki
cukier, sól

Przyrządzanie

Szparagi cienko obrać, odłamać zdrewniałe części, związać w pęczki. Opłukać zimną wodą. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru 20-30 min. Gdy widelec będzie łatwo wchodził w koniec szparaga, wyjąć, osączyć.

Ułożyć na dwóch końcach półmiska główkami do środka. Oblać masłem ze zrumienioną tartą bułką, a pozostałe masło podać osobno w sosjerce.

Gotowane szparagi mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do gotowanego mięsa lub ryby. Ugotowane szparagi można polać gorącym sosem holenderskim, cytrynowym, beszamelowym, veloute lub serowym. Część sosu należy podac oddzielnie w sosjerce.

Szparagi można również podawać na zimno z sosami: musztardowym, tatarskim, majonezowym, vinaigrette, remoulade.

Ostudzone szparagi można pokroić w małe kawałki, doprawić solą, pieprzem, cukrem i podawać mocno oziębione w pucharkach lub na liściach sałaty.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka tarta, Cukier, Masło, Szparagi, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Szparagi z sosem holenderskim

Forma potrawy: Danie główne
2kg białych szparagów
2 pomidory
1/2 pęczka bazylii
125g masła
1 żółtko, sól
2 łyżeczki soku z cytryny
czarny pieprz
150g surowej szynki wędzonej pokrojonej w cienkie plasterki
» zobacz przepis

Szparagi po maltańsku

Forma potrawy: Danie główne
wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól
» zobacz przepis

Kokosowa ze szparagami

Forma potrawy: Zupa
250g zielonych szparagów
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka curry w proszku
2 łyżeczki mąki
600ml bulionu warzywnego
400ml niesłodzonego mleczka kokosowego
czarny pieprz
sól
sok z limonki
4 gałązki kolendry
» zobacz przepis

Pędy bambusa z grzybami

Forma potrawy: Danie główne
180g pędow z bambusa
8 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
1 cebula
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżka oleju sezamowego
350ml wody z gotowania grzybów

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Pureé z suchego grochu, fasoli lub bobu

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
400g grochu lub fasoli lub bobu
3-4 łyżki bulionu
1 cebula
1 łyżka masła lub smalcu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałata ze szparagami

Forma potrawy: Kolacja, Sałatka lub surówka
główka sałaty
pęczek szparagów
2 jajka
natka
białe pieczywo

sos:
4 łyżki oleju
1/2 musztardy
cukier
biały pieprz
sól
» zobacz przepis

Zupa szparagowa

Forma potrawy: Zupa
0,5kg białych szparagów
750ml rosołu (może być z kostki)
2 łyżeczki cukru
250g pomidorów
pęczek bazylii lub natki
łyżeczka soku z cytryny
50g masła
30g mąki
100ml śmietany kremówki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Polędwica po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szczypiorek
» zobacz przepis

Sałatka skandynawska

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
25dag ananasa z puszki
10dag pieczarek
10dag ugotowanych szparagów
pół ugotowanego kurczaka (ok. 0,5 kg)
2 jajka
słoik majonezu (15 dag)
pomidor
łyżka zieleniny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sznycel górski wieprzowy

Forma potrawy: Danie główne
0,5kg szynki wieprzowej bez kości
tłuszcz do smażenia
2dag mąki
2dag masła
8dag bułki tartej
2 jaja
sól
pieprz
ogórki
gotowane ziemniaki
» zobacz przepis

Ruloniki szparagowe

Forma potrawy: Danie główne
1-2 pęczki szparagów
300g wołowiny
300g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz
» zobacz przepis

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwór
prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.