Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 45 min.
1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg)
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
1 mały kalafior
1 kalarepka
1/2 małego selera
1 średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
litr wody
sól, pieprz
Sos:
250 ml rosołu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki cukru, sól
Sprawionego kurczaka należy umyć, pokroić na 4 części, skropić sokiem z cytryny i przykryć. Jarzyny (poza kalafiorem) obrać, opłukać, pokroić na dość duże, w miarę równe kawałki - po za cebulą, którą obraną zostawić w całości.
Kurczaka włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodać jarzyny, sól, pieprz i przyprawy. Jarzyny położyć na wierzchu, aby można je było wyjąć po ugotowaniu potrawki.
Gotować do miękkości około 40 minut. Odlać 250 ml rosołu (do sosu) i ostudzić.
Kalafior umyć, ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć, przecedzić, podzielić na cząstki.
Przygotować sos: zrobić biała zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić zimnym rosołem i, ciągle mieszając, gotować na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać koperek, zieloną pietruszkę, sok z cytryny, cukier i żółtka roztarte ze śmietaną. Zamieszać, dobrze podgrzać, ale już nie gotować.
Przelać rosół przez sito. Z ugotowanego kurczaka wyjąć większe kości. Jarzyny, kalafior i kurczaka ułożyć na półmisku, zalać gorącym sosem i obłożyć dookoła ryżem ugotowanym na sypko. Tak samo można przyrządzić kurę lub indyczkę, z tym, że kurę trzeba gotować dłużej.
Makaron z piersiami kurczaka i jarzynami
Forma potrawy: Dania główne
200 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
250 g surowych piersi z kurczaka
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150 g kapusty chińskiej
6 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
olej do smażenia
Sos:
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Sałatka z wędzonego kurczaka i brzoskwini
Forma potrawy: Sałatki
mięso z 1 wędzonego udka kurczaka
1 brzoskwinia z puszki
1/2 puszki kukurydzy słodkiej
1 - 2 łyżki majonezu
Forma potrawy: Dania główne
pierś z kurczaka
30 - 40 dag pieczarek
2 cebule
śmietana 22%
sól
pieprz
Sałatka z kurczaka o smaku imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
500 g pieczonego kurczaka
2 ogórki
2 pomidory
Marynata do kurczaka:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżki cukru, pieprz
Marynata do ogórków:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy