Dania główne z mąką pszenną (zwykłą)
Kolorem zielonym zaznaczono mąka pszenna (zwykła)
Na ciasto:
30dag mąki
3dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
50dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4dag masła lub margaryny do polania
2dag tartej bułki
6dag cukru pudru
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajko
ok. 125ml letniej wody
sól
Farsz:
600g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200ml śmietany ubitej z łyżką cukru
łyżka oleju
sól
łyżka masła
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz
Na 12 sztuk:
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
250ml mleka
250ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia
Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50g rodzynków
50g cukru
Sos:
100g cukru brązowego
80g masła
50ml śmietany kremówki
60ml rumu
40dag mąki
60dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz
60 dkg - mąki
30 dkg - drożdży
0,3 l.- mleka
mały kieliszek oleju
4 jajka całe
10g - cukru
sól
1 jajko
0,5kg mąki
sól do smaku
1kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 125ml letniej wody,
sól
Farsz:
400-500g suszonych śliwek
40g cukru
Inne:
masło do polania pierogów
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka cukru (niekoniecznie)
250ml śmietany
Farsz:
200g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula
4 łyżki masła
5dag suszonych grzybów
10dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku
Ciasto:
25dag mąki
125ml mleka
3dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10dag słoniny
1 średnia cebula
4dag masła
2 łyżki rosołu
4dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 135ml letniej wody
sól
Farsz:
300g filetów śledziowych
40g suszonych grzybów
1 łyżka tartej bułki
1 duża cebula
40g masła
1 jajo
sól, pieprz
Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 125ml letniej wody
sól
Farsz:
150g suszonych grzybów lub 1kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz