MENU
ZWIŃ MENU

Pierogi z mięsem

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 55 min.

Składniki

40 dag mąki
60 dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz

Przyrządzanie

Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oleju. Mięso zemleć.

Cebulę, mięso, i jajko wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać, dodać tyle gorącej wody, aby zagnieść zwarte, lśniące ciasto.

Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki. Na każdym krążku kłaść po łyżeczce farszu, dokładnie zlepić brzegi.

Tak przygotowane pierogi wrzucić na osolony warzątek, gotować 10 minut od wypłynięcia, osączyć.

Podawać ze zrumienioną cebulką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pierogi z soczewicą

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje


łyżka oleju
sól
łyżka masła
 
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
 
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz

Pierogi z czereśniami lub wiśniami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
 
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru

Zapiekanka z pierogów

Forma potrawy: Zapiekane, Inne potrawy

2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25 dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20 dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy

Pierogi ze śliwkami i migadałami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody,
sól

Farsz:
400-500 g suszonych śliwek
40 g cukru

Inne:
masło do polania pierogów
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka cukru (niekoniecznie)
250 ml śmietany