Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 55 min.
40 dag mąki
60 dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz
Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na oleju. Mięso zemleć.
Cebulę, mięso, i jajko wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę przesiać, dodać tyle gorącej wody, aby zagnieść zwarte, lśniące ciasto.
Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki. Na każdym krążku kłaść po łyżeczce farszu, dokładnie zlepić brzegi.
Tak przygotowane pierogi wrzucić na osolony warzątek, gotować 10 minut od wypłynięcia, osączyć.
Podawać ze zrumienioną cebulką.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
łyżka oleju
sól
łyżka masła
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz
Pierogi z czereśniami lub wiśniami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru
Forma potrawy: Zapiekane, Inne potrawy
2 torebki mrożonych pierogów z mięsem
25 dag pieczarek
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
sok z cytryny
20 dag sera żółtego
tłuszcz, bułka tarta do formy
Pierogi ze śliwkami i migadałami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody,
sól
Farsz:
400-500 g suszonych śliwek
40 g cukru
Inne:
masło do polania pierogów
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka cukru (niekoniecznie)
250 ml śmietany