MENU
ZWIŃ MENU

Pierogi ze śliwkami i migadałami

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 40 min.

Składniki

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody,
sól

Farsz:
400-500 g suszonych śliwek
40 g cukru

Inne:
masło do polania pierogów
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka cukru (niekoniecznie)
250 ml śmietany

Przyrządzanie

Duże, dorodne śliwki, najlepiej kalifornijskie, umyć w ciepłej wodzie, osączyć, posypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić na parze (w ten sposob zachowają soczystość). Kiedy już sie rozwiną i zmiękną (po 15-20 min.), odstawić z ognia.

Zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto rozwałkować cienko, wykroić krążki dostosowane wielkością do śliwek. Na krążki położyć po 1 śliwce, złożyć na połowę, starannie zlepić brzegi.

Gotować w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną, odkryć, zmniejszyć ogien, dogotować (2-3 minuty). Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na półmisek.

Podawać ciepłe, polane zrumienionym masłem z tartą bułką. Jeśli są za kwaśne, posypać cukrem. Osobno podać gęstą śmietanę.

Nadzienie ze świeżych śliwek (węgierek): śliwki opłukać, wydrylować, do każdej włożyć odrobinę cukru i jeden obrany ze skórki migdał. Kłaść po jednej śliwce do pieroga.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ciastka ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

Krem budyniowy:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25 dag białego sera

Ciasto serowe:
15 dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30 dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni

Pierogi z soczewicą

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje


łyżka oleju
sól
łyżka masła
 
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
 
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz

Pierogi z czereśniami lub wiśniami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
 
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru

Pierogi z mięsem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

40 dag mąki
60 dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz