Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 40 min.
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody,
sól
Farsz:
400-500 g suszonych śliwek
40 g cukru
Inne:
masło do polania pierogów
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka cukru (niekoniecznie)
250 ml śmietany
Duże, dorodne śliwki, najlepiej kalifornijskie, umyć w ciepłej wodzie, osączyć, posypać cukrem, podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić na parze (w ten sposob zachowają soczystość). Kiedy już sie rozwiną i zmiękną (po 15-20 min.), odstawić z ognia.
Zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto rozwałkować cienko, wykroić krążki dostosowane wielkością do śliwek. Na krążki położyć po 1 śliwce, złożyć na połowę, starannie zlepić brzegi.
Gotować w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną, odkryć, zmniejszyć ogien, dogotować (2-3 minuty). Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na półmisek.
Podawać ciepłe, polane zrumienionym masłem z tartą bułką. Jeśli są za kwaśne, posypać cukrem. Osobno podać gęstą śmietanę.
Nadzienie ze świeżych śliwek (węgierek): śliwki opłukać, wydrylować, do każdej włożyć odrobinę cukru i jeden obrany ze skórki migdał. Kłaść po jednej śliwce do pieroga.
Forma potrawy: Ciasta
Krem budyniowy:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25 dag białego sera
Ciasto serowe:
15 dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30 dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
łyżka oleju
sól
łyżka masła
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz
Pierogi z czereśniami lub wiśniami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
40 dag mąki
60 dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz