Ciasto:
350g mąki
1 małe jajko
ok. 125ml letniej wody
sól
Farsz:
600g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200ml śmietany ubitej z łyżką cukru
Przygotować nadzienie: owoce umyć, oczyścić z szypułek, osaczyć, wydrylować. Zlać z nich sok, przesypać 1-2 łyżkami cukru, wymieszać, odstawić na 30 min. Nie odlewać soku który się w tym czasie wysączy.
Zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto rozwałkować cienko, wykroić krążki o średnicy 6-7 cm. Na krążki położyć 3-4 jagody owoców (zależnie od wielkości), złożyć na pół, starannie zlepić brzegi.
Gotować w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną, odkryć, zmniejszyć ogień, dogotować przez około 1-2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na półmisek. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Osobno podać śmietanę. Pierogi można również przygotować z owocami nie drylowanymi.