cojemy.pl > Dania główne > Pierogi z czereśniami lub wiśniami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z majonezem i pieczarkami

Pierogi z czereśniami lub wiśniami

Formy potrawy: danie główne, kolacja, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 50 min.

Składniki potrawy

Ciasto:
350g mąki
1 małe jajko
ok. 125ml letniej wody
sól
Farsz:
600g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200ml śmietany ubitej z łyżką cukru

Przyrządzanie

Przygotować nadzienie: owoce umyć, oczyścić z szypułek, osaczyć, wydrylować. Zlać z nich sok, przesypać 1-2 łyżkami cukru, wymieszać, odstawić na 30 min. Nie odlewać soku który się w tym czasie wysączy.
Zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto rozwałkować cienko, wykroić krążki o średnicy 6-7 cm. Na krążki położyć 3-4 jagody owoców (zależnie od wielkości), złożyć na pół, starannie zlepić brzegi.
Gotować w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną, odkryć, zmniejszyć ogień, dogotować przez około 1-2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na półmisek. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Osobno podać śmietanę. Pierogi można również przygotować z owocami nie drylowanymi.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Czereśnie, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Sól kuchenna, Wiśnie, Śmietana

Podobne przepisy

Kabaczki lub cukinie nadziewane inaczej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kabaczków lub cukinii
150g ryżu lub kaszy jęczmiennej
350g grzybów lub 300g mięsa wieprzowego
80g cebuli
60g tłuszczu
1 jajo
sól, pieprz
20g mąki
150g śmietany
zielenina
» zobacz przepis

Kabaczki lub cukinie nadziewane

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg kabaczków lub cukinii
400g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50g tłuszczu
150g śmietany lub sos z 40g tłuszczu
30g mąki
30g koncentratu pomidorowego
sól, cukier
» zobacz przepis

Talerz serów na przyjęcie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
300g sera twardego lub półtwardego
300g sera z przerostem pleśni
300g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel
» zobacz przepis

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwór
prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól
» zobacz przepis

Pureé z suchego grochu, fasoli lub bobu

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
400g grochu lub fasoli lub bobu
3-4 łyżki bulionu
1 cebula
1 łyżka masła lub smalcu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Cukinia z mikrofalówki

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
1 Cukinia
4-5 ziemniaków
zioła prowansalskie
lub oregano
lub pieprz
lub chili
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Szparagi gotowane

Forma potrawy: Danie główne, Kolacja, Przekąska lub przystawka
1kg szparagów
100g masła
1 łyżka tartej bulki
cukier, sól
» zobacz przepis

Pikantne grzybki z czosnkiem

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
50g masła lub 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku rozgniecione
350g małych grzybków, np. pieczarek
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Do przybrania:
cząstki cytryny

Do podania:
grzanki z chleba lub paluszki
» zobacz przepis

Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
500g dyni
150g kiszonych ogórków lub pomidorów
20g mąki pszennej
40g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki
» zobacz przepis

Avocado z krewetkami

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
2 owoce avocado
300g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco
» zobacz przepis

Fondue czekoladowe

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
8-10 tabliczek mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 - szklanka słodkiej śmietanki
2 - łyżki rumu lub brandy
świeże owoce lub biszkopty
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.