60 dkg - mąki
30 dkg - drożdży
0,3 l.- mleka
mały kieliszek oleju
4 jajka całe
10g - cukru
sól
Mleko podgrzewamy na ogniu w garnku dodajemy do niego drożdże i mieszając trzepaczką tworzymy zaczyn, dodając do mleka mąkę ok. 4 chochelek średnio czubatych tyle, aby zaczyn miał gęstość kwaśnej śmietany - pół gęstej, ale lejącej się i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
Po tym czasie dokładamy powstały zaczyn do reszty mąki oraz dodajemy cukier, sól, jajka następnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. 0,5 godz. w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką podobnie jak przedtem zaczyn.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stół obsypany mąką i obsypujemy je mąką, następnie szklanką wycinamy z ciasta kulki, które odstawiamy na bok.
Na obsypanej mąką desce układamy wcześniej wycięte z ciasta kulki wyrabiając je jeszcze w dłoni delikatnie palcami oraz formując na dłoni okrągłe pyzy odkładamy je na 15 - 30 min. do wyrośnięcia, po czym gotujemy je na parze na gazie pod przykryciem ok. 20 min.