MENU
ZWIŃ MENU

Pyzy poznańskie

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

60 dkg - mąki
30 dkg - drożdży
0,3 l.- mleka
mały kieliszek oleju
4 jajka całe
10g - cukru
sól

Przyrządzanie

Mleko podgrzewamy na ogniu w garnku dodajemy do niego drożdże i mieszając trzepaczką tworzymy zaczyn, dodając do mleka mąkę ok. 4 chochelek średnio czubatych tyle, aby zaczyn miał gęstość kwaśnej śmietany - pół gęstej, ale lejącej się i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min.

Po tym czasie dokładamy powstały zaczyn do reszty mąki oraz dodajemy cukier, sól, jajka następnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. 0,5 godz. w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką podobnie jak przedtem zaczyn.
 
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stół obsypany mąką i obsypujemy je mąką, następnie szklanką wycinamy z ciasta kulki, które odstawiamy na bok.

Na obsypanej mąką desce układamy wcześniej wycięte z ciasta kulki wyrabiając je jeszcze w dłoni delikatnie palcami oraz formując na dłoni okrągłe pyzy odkładamy je na 15 - 30 min. do wyrośnięcia, po czym gotujemy je na parze na gazie pod przykryciem ok. 20 min.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Udka kurczaka z fasolą i pyzami

Forma potrawy: Dania główne

6 udek z kurczaka
sól
pieprz
olej
2 duże marchewki
30 dag pyz
kawałek pora
20 dag fasoli

Pyzy z mięsem

Forma potrawy: Dania główne

Ciasto:
1 kg - ziemniaki tarte - pozostawić je na 0,5 godz. muszą puścić sok ,
0,5 - szklanki mąki,
2 - jajka,
1 - łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
Farsz:
300 g - wieprzowiny bez kości - np. karczek,
1 - cebula,
1 - szklanka tartej bułki,
1 - jajko,
1 - łyżka masła,
sól, pieprz