łyżka oleju
sól
łyżka masła
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz
Zagnieść ciasto z podanych składników, dolewając tyle gorącej wody, aby ciasto było dość miękkie i elastyczne.
Soczewicę ugotować wg. instrukcji z opakowania, uważając aby się nie rozgotowała.
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić.
Soczewicę rozgnieść razem z ziemniakami np. przy pomocy widelca, następnie przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, wyciąć szklanką kółka. Nałożyć farsz na kółka i skleić pierogi dobrze zaciskając brzegi.
Ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju - przez 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnie wody.
Wyjąć łyżką cedzakową i polać stopionym masłem.
Pierogi przed podaniem można też posypać lekko koperkiem.