Dania główne z mąką pszenną (zwykłą)
Kolorem zielonym zaznaczono mąka pszenna (zwykła)
ok. 40dag chudego białego sera
2 łyżki masła
łyżka miodu
sól
otarta skórka z 1 cytryny
3 żółtka
15dag pełnoziarnistego grysiku pszennego (kaszki mannej)
12 śliwek
3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
80dag pstrągów
3/4 szklanki majonezu
5dag cebuli
łyżka zielonych solonych nasion nasturcji
3 korniszony
natka pietruszki
mąka
sól, pieprz
oliwa lub olej
Do podania z:
frytki
kalafior
0,5kg szynki wieprzowej bez kości
tłuszcz do smażenia
2dag mąki
2dag masła
8dag bułki tartej
2 jaja
sól
pieprz
ogórki
gotowane ziemniaki
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
7-8 łyżek oleju z oliwek
45dag ugotowanej baraniny
10dag pieczarek
2 łyżki zieleniny
2 łyżki ketchupu
sól, pieprz
3 łyżki mąki
8dag sera żółtego
3 jaja
2 szklanki jogurtu
2 szklanki fasoli
3-4 pory
2-3 łyzki bułki tartej
1-2 jaja
1 łyżka razowej mąki pszennej
sól
1 łyżka pieprzu
1 łyżka majeranku
Do podania:
sos pomidorowy
2 udka lub 2 duże piersi z kurczaka
1/2 szklanki śmietanki
mąka
sól, pieprz
5 dkg masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju
8 krążków ananasa z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki
40dag twardego sera żółtego typu gouda
5 łyżek pszennej mąki razowej
1 łyżka otrąb owsianych
3 jajka
1/3 szklanki kefiru
6-7 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka łagodnego curry
olej do smażenia
sos sojowy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Do podania:
surówki,
ziemniaki
karp o wadze ok. 2 kg.
łyżka soku z cytryny
łyżeczka sosu worcester
50 g. mąki
30 g. słoniny
20 g. cebuli
10 dag. pieczarek
łyżka posiekanej natki
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
1/4 l. bulionu z kostki
biały pieprz
sól
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
2 łyżki śmietany
50 g. masła do smażenia
850g dyni
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
3 płaskie łyżki mąki
5–6 łyżek śmietany
1 łyżka koperku
sól, cukier
1,20kg dyni
1 kostka bulionu z drobiu
sól
30g sera szwajcarskiego lub trapistów
Sos beszamelowy:
40g masła lub margaryny
40g mąki
1/3–1/2 litra mleka
sól
1–2 żółtka lub 1 jajo
1 kostka przyprawy do zup
1,2kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta
3-4 łyżki mąki przennej
2 marchewki
1 pietruszka
15dag selera
10dag pora
2 cebule
1 szklanka oleju
1 puszka przecieru pomidorowego
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka soli
145g wołowiny (polędwicy)
6g mąki
15g tłuszczu
20g cebuli
20g śmietany
10g ketchupu
papryka
sól, pieprz