Dania główne z mąką pszenną (zwykłą)
Kolorem zielonym zaznaczono mąka pszenna (zwykła)
60dag wołowiny z kością
25dag włoszczyzny z kapustą
65dag ziemniaków
20dag ogórków kwaszonych
2dag mąki
6dag tłuszczu
10dag cebuli
12dag śmietany
pieprz, sól
Do podania:
chleb
80dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz
800g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125ml octu 3%
50ml oliwy
2 łyżki masła
250g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
1 łyżka wódki
pół kg cielęciny
1 łyżeczka mąki
olej
łyżeczka cukru
musztarda
4 łyżki octu winnego
pieprz
sól
6 kulek ziela angielskiego zmiażdzonego
1 łyżka sosu sojowego
bazylia
1 cebula
2 ząbki czosnku
tymianek
1kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10dag wędzonego boczku
30dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10dag oliwek zielonych (bez pestek)
10dag oliwek czarnych (bez pestek)
250ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
750g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki
80dag porów
2 łyżki masła
60g startego parmezanu do posypania
Sos beszamelowy:
150ml śmietanki 12%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1kg młodej cukini, kabaczka lub dynii
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
po 1 łyżce pokrojonych świeżych ziół: zielonej pietruszki szczypiorku, koperku i bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Do podania:
grzanki
1,5kg mięsa z udźca indyka
30dag małych pieczarek
zielona papryka
szklanka kwaśnej śmietany
suszone pomidory w oleju (kilka)
2 szklanki bulionu wołowego
duża cebula
2 łyżki musztardy
2 łodygi selera naciowego
łyżka mąki
liść laurowy
sól, pieprz
olej do smażenia
1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg)
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
1 mały kalafior
1 kalarepka
1/2 małego selera
1 średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
litr wody
sól, pieprz
Sos:
250ml rosołu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki cukru, sól
1 mały kurczak (0,8 - 0,9 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 filety anchois w oleju
25dag przecieru lub 10dag koncentratu pomidorowego
10dag dużych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz, sól
kilka szczypt mąki
Do podania:
ryż
Do ozdoby:
sałata
ryż
pierś z kurczaka
łyżka masła
kilka pieczarek
połowa szklanki białego wina
pól szklanki rosołu
drobno posiekany koperek
sok cytryny
łyżka mąki
łyżka śmietanki
pieprz do smaku