Formy potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
Na ciasto:
30 dag mąki
3 dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
50 dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4 dag masła lub margaryny do polania
2 dag tartej bułki
6 dag cukru pudru
Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki.
Najpierw należy przesiać mąkę na stolnicę.
Dodać do tego jajko, stopione masło, szczyptę soli, zalać wodą.
Zagnieść wolne ciasto, tak jak na pierogi.
Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, wykrawać okrągłe placuszki, do środka włożyć jedną truskawkę. Zlepiać dokładnie brzegi formując kulki.
Knedle wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, w szerokim rondlu. Zamieszać, przykryć.
Kiedy knedle już się zagotują, odkryć i gotować jeszcze przez jakieś 2-3 minuty.
Knedle wybierać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem ze zrumienioną bułką tartą.
Osobno podać cukier puder lub bitą śmietanę z cukrem.
Knedle ze śliwkami lub morelami
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne
750 g śliwek lub małych moreli
100 g cukru pudru
80 g masła do polania
60 g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
700 g kartofli
50 g masła
3 jajka
mąka, sól
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
ok. 40 dag chudego białego sera
2 łyżki masła
łyżka miodu
sól
otarta skórka z 1 cytryny
3 żółtka
15 dag pełnoziarnistego grysiku pszennego (kaszki mannej)
12 śliwek
3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
2 łyżki sezamu
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
Forma potrawy: Sałatki
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier