Na ciasto:
30dag mąki
3dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
Nadzienie:
50dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4dag masła lub margaryny do polania
2dag tartej bułki
6dag cukru pudru
Truskawki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki.
Najpierw należy przesiać mąkę na stolnicę.
Dodać do tego jajko, stopione masło, szczyptę soli, zalać wodą.
Zagnieść wolne ciasto, tak jak na pierogi.
Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, wykrawać okrągłe placuszki, do środka włożyć jedną truskawkę. Zlepiać dokładnie brzegi formując kulki.
Knedle wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, w szerokim rondlu. Zamieszać, przykryć.
Kiedy knedle już się zagotują, odkryć i gotować jeszcze przez jakieś 2-3 minuty.
Knedle wybierać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na półmisek, polać tłuszczem ze zrumienioną bułką tartą.
Osobno podać cukier puder lub bitą śmietanę z cukrem.