Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 5 min.
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 135 ml letniej wody
sól
Farsz:
300 g filetów śledziowych
40 g suszonych grzybów
1 łyżka tartej bułki
1 duża cebula
40 g masła
1 jajo
sól, pieprz
Grzyby gotować (ok. 50 min) w wodzie, w której się moczyły. Osączyć, wywar zachować. Filety wymoczyć krótko w zimnej wodzie, po czym przetrzeć przez sito. Cebulę drobno posiekać.
Przygotować farsz: cebulę przesmażyć na maśle na złoty kolor. Połączyć w misce grzyby, śledzie i cebulę, dodac rozmącone jajo, tartą bułkę, pieprz i sól do smaku. Przykryć i odstawić.
Zagnieść ciasto na kołduny - podobnie jak na pierogi, z tym, że powinno być nieco luźniejsze. Rozwałkować cienko ciasto, wykroić z niego krążki średnicy ok. 4 cm. Na każdy krążek nałożyć farsz, złożyć na pół, zlepić brzegi, po czym podwinąć i połączyć oba rogi.
Gotować w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną - odkryć, zamieszać, gotować jeszcze przez 2-3 minuty na niezbyt silnym ogniu.
Wyjąć kołduny łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na ciepły półmisek. Podawać z masłem zrumienionym z tartą bułką lub podlane gorącym wywarem grzybowym z odrobiną masła.
Kanapki duńskie ze śledziem i jajkiem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
10 kromek pumpernikla
10 jajek
1 mała puszka czerwonego kawioru
15 filetów śledziowych
80 g masła
1 pęczek szczypiorku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
łyżka oleju
sól
łyżka masła
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz
Pierogi z czereśniami lub wiśniami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
40 dag mąki
60 dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz