Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska
1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, nieco ostudzić, rozgnieść.
Tak przygotowane ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, jajkiem, solą na jednolitą masę. Z ziemniaczanej masy uformować placki.
Następnie placki usmażyć lub upiec na blasze, ale bez tłuszczu.
Upieczone jeść polane tłuszczem ze skwarkami lub z masłem czosnkowym. Gotowe do jedzenia.
Forma potrawy: Dania główne
boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula
Forma potrawy: Desery