MENU
ZWIŃ MENU

Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe

Przyrządzanie

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, nieco ostudzić, rozgnieść.
 
Tak przygotowane ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, jajkiem, solą na jednolitą masę. Z ziemniaczanej masy uformować placki.
 
Następnie placki usmażyć lub upiec na blasze, ale bez tłuszczu.
 
Upieczone jeść polane tłuszczem ze skwarkami lub z masłem czosnkowym. Gotowe do jedzenia.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Podpłomyki

Forma potrawy: Ciasta

50 dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
sól

Potrawka urodzinowa

Forma potrawy: Dania główne

boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula

Pieczone banany

Forma potrawy: Desery

4 banany
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki rumu

Placki owsiane na mleku

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

0,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
1,5 szklanki ugotowanej gęstej owsianki
0,5 szklanki mleka
0,25 szklanka wody
2 łyżki stopionego masła
sól