MENU
ZWIŃ MENU
Składnik sól kuchenna został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Grzyby kiszone

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Przetwory

5 kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli

Przetwory z soli » zobacz przepis

Cukinia kiszona

Forma potrawy: Przetwory

cukinie
woda
sól

Przetwory z soli » zobacz przepis

Adżika

Forma potrawy: Przetwory

pół kilo papryki słodkiej
pół kilo papryki ostrej
pół kilo wyłuskanych orzechów włoskich
10 dużych główek czosnku
150 ml oleju
4 łyżki octu
4 kopiate łyżki soli

Przetwory z soli » zobacz przepis

Kiszone Bakłażany

Forma potrawy: Przetwory

10 kg bakłażanów
5-7 szt. marchwi
4-7 szt. pietruszki
5-7 galazek selera
10 szt. słodkiej papryki
2 pęczki kopru
2-3 główki czosnku

Zalewa:
5 l wody
1,25 szkl. soli

Przetwory z soli » zobacz przepis

Buraki z papryką

Forma potrawy: Przetwory

6 kg buraków
2 kg papryki
7 dużych cebul

Zalewa:
1 szkl. wody
1 1/2 szklanki octu
2 płaskie łyżki soli
1 1/2 szklanki cukru

Przetwory z soli » zobacz przepis

Chrzan tarty w słoikach

Forma potrawy: Przetwory

50 dag. chrzanu w korzeniu
2-3 łyżki gęstej śmietany
cukier, ocet, sól

Przetwory z soli » zobacz przepis

Czosnek w marynacie

Forma potrawy: Przetwory

1 kg czosnku
sól

Na zalewę:
1 szkl. octu
1 szkl. wody
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
ziarna pieprzu
ziele angielskie
liście laurowe

Przetwory z soli » zobacz przepis

Małosolniaki

Forma potrawy: Przetwory

kilogram małych ogórków gruntowych
główka czosnku
pęczek koperku
łyżka soli
litr wody

Przetwory z soli » zobacz przepis